25 Април 2024 г. Четвъртък

Топ 10 на световните мегаполиси

2010-10-06 11:20:05

Ню Йорк е най-космополитният мегаполис в света спорединдекса 2010 Global Cities Index, съставен от консултантската компания А. T. Kearney и сп. Foreign Policy, цитиран от profit.bg иАСН.

Водещ в класацията е деловият климат на градовете, който включва каква е стойността на компаниите в този град на финансовите пазари, колко фирми на квадратен метър са представени във Fortune Global 500 и какъв е обемът стоки, минаващи през града.

Освен него в проучването се оценяват човешкия капитал, културен опит, обмен на информация и правно взаимодействие.

1. Ню Йорк

Построяване на джамия до Кота Нула е последното нововъведение, което се очаква в града. След редица спорове, кметът Майкъл Блумберг подчерта, че тя ще подчертае културното многообразие на мегаполиса.

2. Лондон.

Лондон е търговски център още от времето на Римската империя. В момента той е зает съсследващата си цел- подготовка за Лятната олимпиада през 2012 г.

3. Токио.

Най-многолюдният град в света иам 36.7 млн. жители, за съжаление над 50% от тях са над 65 г. Това се отразява на нарастващите разходи за здравеопазване и различни облечения.

4. Париж.

Признат за град на изкуството и архитектурата, Париж все повече страда от трафика и замърсяването, което от своя страна накърнява образа му пред туристите. Естествено бъдещите планове на града са свързани с облекчаване на транспорта.

5. Хонконг.

Един истински западен град на Изтока, контролиран от Китай под лозунга „Една страна, две системи".

6. Чикаго.

Една трета от населението на мегаполиса в сърцето на Америка говори език различен от английски. А сред официалните му празници е дори Денят на полския бригадир.

7. Лос Анджелис.

През миналата година градът на филмовата индустрия прибра рекордните 29.9 млн. боксофис приходи. Толкова колкото БВП на Кения.

8. Сингапур.

Една пета от световните товари преминават през пристанището на Сингапур. Това прави страната стратегически път, а понякога- „запушалка", на световната търговия.

9. Сидни.

Една трета от жителите на града са имигранти, като най-много са китайците. Впрочем фактът, че бившия премиер Кевин Руд говори перфектно мандарин изигра съществена роля за изборната му победа.

10. Сеул.

Градът е лидер по достъп до широколентов интернет на домакинствата. Плановете са скоростта на Интернет за потребителите да нарасне толкова, че пълнометражен филм да се сваля за 12 сек, т. е. 200 пъти по-бързо от средната скорост в САЩ.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати