24 Април 2024 г. Сряда

Съдия бутна Аржентина към четвъртфинала

2010-06-28 10:31:01

Аржентина се класира на четвъртфинал на Мондиал 2010 благодарение на съдията Роберто Розети. "Гаучосите" победиха с 3:1 Мексико в повторение на сблъсъка на тази фаза от 2006 г. и ще се изправят на четвъртфинал срещу Германия в повторение на мача им от същата фаза на Мондиал 2006. "Гаучосите" откриха резултата с гол на Карлос Тевес от явна засада, която дори съдията Розети видя на повторение, но зачете попадението. 

Малко след това куриозна грешка на Осорио доведе до втори гол, който Гонсало Игуаин отбеляза. След почивката Тевес заби гол шедьовър, а Хавиер Ернандес върна малко от позагубената гордост на ацтеките. 

Този мач остави горчив вкус в устата на всички, които обичат футбола. За втори път днес съдиите определят изхода на осминафинален сблъсък от Мондиал 2010. След като Хорхе Ларионда не видя явен гол на Англия срещу Германия, сега Розети пусна нередовен гол за Аржентина срещу Мексико и предопредели изхода на срещата.




Диего Марадона направи много промени в състава, който победи с 2:0 Гърция. В последния мач от групата Аржентина игра с резервите. Верон, Болати, Родригес, Милито и Агуеро останаха на пейката. Титуляри бяха Тевес, Хайнце, Игуаин, Ди Мария и Масчерано. Николас Отаменди обаче запази мястото си за сметка на Хонас Гутиерес.

Треньорът на Мексико Хавиер Агире направи някои промени в състава си в нападение. Гийермо Франко отстъпи мястото си на суперрезервата Хавиер Ернандес. Карлос Вела пък остана на пейката за сметка на Адолфо Баутиста, който се появи в игра за първи път на Мондиал 2010. Другата промяна в състава на Мексико беше включването на Хуарес на мястото на Морено.

Двата отбора се бяха сблъсквали 25 пъти досега. Ацтеките имаха едва 4 победи, а Аржентина - 11. Преди 4 години на Мондиал 2006 отново Аржентина и Мексико се сблъскаха на осминафинал. Редовното време приключи 1:1, но с изключителен гол от воле на Макси Родригес в продълженията, "гаучосите" победиха с 2:1. Последният сблъсък бе през 2008 г. в контрола. "Гаучосите" победиха с 4:1.

Началото на мача беше изключително интересно. Противно на очакванията, мексиканците започнаха силно. В 8-ата минута Салсидо стреля от 35 метра, вратарят Ромеро подцени удара и топката срещна напречната греда. В следващата атака Дос Сантос проби отдясно и върна към Гуардадо, който стреля фалцово по диагонала, но топката мина на около половин метър от гредата.

Аржентина отвърна с интересен опит на Лео Меси да прехвърли вратаря Перес от разстояние. Стражът на Мексико улови топката, която влизаше под гредата. Нападението на Мексико обаче бе доста заплашително. Дойде ред на Хавиер Ернандес да излезе на стрелкова позиция. Мощният му удар мина покрай вратата. Противно на развитието на срещата, Аржентина откри резултата с гол от явна засада.

В 26-ата минута Меси пусна великолепно подаване зад защитата към Тевес. Нападателят бе изпреварен от Оскар Перес, който изби топката, но тя се върна у Меси на дъгата пред наказателното поле. Звездата на Аржентина стреля веднага, но пред голлинията Тевес я отклони с глава в мрежата. Съдията Розети се довери на своя помощник Айролди, който посочи центъра. Повторенията обаче показаха, че Тевес е 2 метра зад всички в защитата на Мексико, включително и вратаря Перес.

Стигна се до конфузна ситуация. Мексиканците протестираха, а в това време на светлинното табло на стадиона повториха ситуацията. Съдиите видяха грешката си, но Розети зачете попадението. Изнервен от решението на италианеца, капитана на Мексико Рафа Маркес срита брутално Меси веднага след центъра и получи жълт картон. Мексиканците така и не се съвзеха и пуснаха втори гол в 33-тата минута.

Ако Англия оплакваше тежко грешката на вратаря Робърт Грийн в мача със САЩ, то мексиканците никога няма да забравят това, което стори Карлос Осорио. Защитникът просто подаде топката на Игуаин, който малко се изненада, че остана сам срещу вратаря, но го финтира и вкара в празната врата - 2:0. Това бе гол №4 за Игуаин от началото на Мондиал 2010 и той излезе еднолично начело при реализаторите.

След двата гола Мексико беше в нокдаун. Аржентина правеше каквото си иска в атака. Осорио отново сбърка, но центрирането на Тевес към Меси не бе точно. После Меси подаде за Ди Мария, но неговият удар от 15 метра, не затрудни Оскар Перес. Мексиканците опитваха от време на време удари от дистанция. Салсидо и Маркес се пробваха, но без успех.

Три минути преди паузата Аржентина пропусна да сложи край на интригата. Меси центрира великолепно отдясно и топката кацна на главата на Игуаин. Нападателят на Реал Мадрид обаче стреля в аут от 4-5 метра. Мексико опита да върне едно попадение в последните минути на първата част. Първо Гуардадо опита удар, но не сполучи, а после Салсидо центрира, но на Ернандес не му достигна съвсем малко, за да изпревари вратаря Ромеро.

След последния сигнал на Розети за първата част се разиграха грозни сцени. Хора от двата лагера се сдърпаха жестоко зад резервната скамейка на аржентинците. В центъра на събитията бе селекционерът на Аржентина Диего Марадона. В крайна сметка до сериозно сбиване не се стигна. На почивката Хавиер Агире смени Баутиста с Барера, в опит да донесе повече свежест в атака.

Също както и през първата част, ацтеките започнаха по-добре второто полувреме. Удар на Салсидо мина покрай вратата, а след това Барера имаше великолепна възможност да блесне. Той получи топката отляво и нямаше никой срещу него. Центрирането му обаче бе много неточно. И точно тогава Аржентина удари отново. Карлос Тевес вкара изключителен гол от 25 метра. Първо двама защитници го блокираха, но след това Тевес прати топката неспасяемо в горния десен ъгъл на вратата - 3:0.

Това бе втори гол на Тевес в мача и общо 10-и за Аржентина на турнира. "Гаучосите" са най-резултатният тим до момента и изпревариха Германия (9). Мексиканците продължиха да обстрелват Ромеро от разстояние, но без успех. Салсидо бе поредният с мощен удар, избит от вратаря. В 63-тата минута центриране отляво намери Хавиер Ернандес, но ударът с глава на новото попълнение на Манчестър Юнайтед мина над вратата.    

Мексико продължи да търси гола и бе съвсем близо до отбелязването му в 70-ата минута. Салсидо навърза двама отляво и центрира великолепно към далечната греда. Там Ернандес стреля с глава и преодоля Ромеро, но Хайнце изчисти от голлинията. "Чичарито" обаче не чака още дълго, за да вкара. Ернандес намали резултата на 3:1 в 71-вата минута. Нападателят пое топката на дъгата пред наказателното поле и с едно обръщане остави зад себе си Демикелис, а след това с левачката разстреля Ромеро.

Това бе втори гол за "Граховото зрънце" на Мондиал 2010 и общо 9-и за Мексико от началото на 2010 г. В последните 15 минути Мексико нападаше агресивно, а Аржентина само се бранеше. Марадона пусна Верон и Хонас Гутиерес в опит неговият тим да владее повече топката. Меси за пореден път беше безличен с националната фланелка, но ацтеките нямаха късмет при някои от ситуациите, които създадоха. В добавеното време Меси стреля от добра позиция, но Оскар Перес изби над гредата.

За Аржентина това беше четвърта поредна победа на световно първенство. Това не се бе случвало от 1986 г., когато стана световен шампион. Това бе 10-и пореден мач за "гаучосите" на световни финали без поражение. Последната загуба на аржентинците бе с 0:1 срещу Англия в групите на Мондиал 2002. Световният рекорд е на Бразилия, която записа 13 мача без поражение между 1958-а и 1966-а година.

Мексико пък неизменно отпада на осминафинал вече пето световно поред. Преди 4 години отстъпи отново на Аржентина, а преди това на САЩ (2002), Германия (1998) и България (1994).

АРЖЕНТИНА - МЕКСИКО 3:1

1:0 Тевес 26
2:0 Игуаин 33
3:0 Тевес 53
3:1 Ернандес 71

Аржентина: Ромеро, Отаменди, Демикелис, Бурдисо, Хайнце, Масчерано, Макси Родригес (87 Пасторе), Ди Мария (79 Гутиерес), Меси, Тевес (69 Верон), Игуаин

Мексико: Перес, Осорио, Ф. Родригес, Маркес, Салсидо, Торадо, Хуарес, Гуардадо (62 Франко), Дос Сантос, Баутиста (46 Барера), Ернандес

 

източник: gol.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати