25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов прехвърли тежестта на кризата върху частния сектор

2010-10-06 09:04:42
Само за няколко часа вчера премиерът Бойко Борисов зачеркна опитите за пенсионна и здравна реформа и прехвърли изцяло върху частния сектор тежестите от кризата. С това той си осигури отмяна на предстоящите стачки на синдикатите (на 7 октомври) и на лекарите (седмица по-късно).

Министър-председателят сутринта на тристранния съвет мълчаливо прие идеята на синдикатите за повишаването на пенсионната вноска, а привечер присъства на устното договаряне между социалния министър и профсъюзите, че от 1 януари 2011 г. осигурителната тежест ще се увеличи с 3 процентни пункта - 2 за фонд "Пенсии" и 1 за фонд "Безработица".  Пресметнато, това означава, че на всеки 100 лв. осигурителен доход работникът ще плаща с 1.60 лв. повече, отколкото през тази година, а работодателят - по 3 лв.

Договорката беше придружена с обяснението, че това ще отложи във времето повишаването на осигурителния стаж - единствената стъпка, която до момента беше в посока реформа на системата. В ранния следобед премиерът се видя и с ръководството на Българския лекарски съюз, за да каже, че от догодина пълният размер на здравната вноска от 8% ще отива само в бюджета за здравеопазване, без да го обвърже с началото на реформи.

Ефектът от вчерашните действия и обещания е, че от 1 януари работодателите и работещите ще плащат по-големи вноски с изключение на държавните служители, полицаите, военните и другите категории (става дума за около 580 000 души), чиито осигуровки се поемат изцяло от държавата, тоест от данъкоплатците.

Реакцията на работодателските организации беше еднозначно отрицателна. "Такова увеличение би имало процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години и ще забави излизането на страната от кризата", се казва в разпространена декларация от името на 6-те национално представителни организации.

Действията на премиера се разминават както с предизборните обещания на ГЕРБ, така и с антикризисната програма на кабинета, приета тази пролет. В края на юли при поредните преговори около пенсионната реформа Борисов обеща на работодателите да не пипа осигуровките до 2013 г. С вчерашното си решение той обезсили и най-важния аргумент на финансовия си министър в защита на проектобюджет 2011 - че кабинетът е успял да запази данъчната и осигурителната тежест въпреки кризата.

Самият Симеон Дянков, който присъства и на тристранния съвет, и на срещата с лекарите, вчера запази пълно мълчание. От синдикатите коментираха, че идеята им за по-високите пенсионни вноски е била приета от премиера, но не и от министър, визирайки финансовия. Пред лекарите пък Борисов представи идеята като своя: "Вдигам осигуровките с 3%. Синдикатите подкрепят."

Мотиви или оправдания

"В момента реалностите са това. Ако искаме стабилна пенсионна система и да поправим грешките на огромния дефицит, който ни беше оставен, мисля, че този път е правилен", каза министърът на труда Тотю Младенов, който отдавна подкрепя увеличение. "Повишаването на осигурителната тежест заедно с решението за криминализиране на укриването на осигуровки и повишаването на минималните осигурителни доходи с 5.6% ще доведе до допълнителни 700 млн. лв. приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване още догодина", обясни министърът.

Той добави, че рязкото увеличаване на приходната част "дава възможност мерките за увеличаване на осигурителния стаж да се разсрочат във времето и да бъдат по-плавни. Тепърва чакаме разчети от НОИ и още от утре сядаме да работим за промяната в условията за пенсиониране", увери Младенов.

Той добавим, че днес кабинетът ще изтегли внесените в парламента промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се прокарва пенсионната реформа, и документът ще се върне за обсъждане в съвета за тристранно сътрудничество. До 19 октомври новите изменения трябва да бъдат внесени отново и приети до края на годината, увери Младенов.

Овации вместо синдикални протести

Въпреки това вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че синдикалната организация няма да отмени протеста си срещу предлаганата от кабинета пенсионна реформа утре. "Вярваме на премиера, че законопроектът ще бъде изтеглен, но нямаме подписи под нищо", каза той. Министърът на труда отново го увери, че договореното ще бъде направено, и с усмивка добави, че ще присъства на синдикалния митинг, а Димитров каза, че ако всичко бъде изпълнено, протестът може да завърши с овации.

Управителят на осигурителния институт Христина Митрева каза, че повишаването на вноските ще увеличи разходите на бизнеса за заплати с 360 млн. лв. "Общият фонд "Работна заплата" е около 14 млрд. лв., така че за нас това не е сериозно натоварване", каза тя.

Митрева добави, че в момента вноската за пенсии в България е на едно от най-ниските нива в Европейския съюз и нарастването й ще доведе до стабилизиране на финансовото състояние на фондовете на общественото осигуряване. "Личната вноска за работещите ще се увеличи с 1.2% от осигурителния им доход, което не е сериозно натоварване. Все пак това е една инвестиция в бъдещето, тъй като ще доведе до по-високи пенсии", каза Митрева.  

Има ли значение гласът на бизнеса

Още сутринта работодателите остро възразиха срещу идеите на синдикатите за вдигането на вноската. "Засега няма никаква реакция на кабинета, но начинът, по който говорят министър-председателят и част от хората, формиращи бюджета, ни кара да бъдем силно напрегнати", коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев след заседанието на тристранката.

"Това е безумие и изразява паниката на правителството, което отстъпва пред уличния натиск", добави той. "Категорично сме против увеличаването на осигурителните вноски. Това тотално ще затвори бизнеса точно в момента, когато излиза от кризата. Ще доведе до намаляване на работните места и увеличаване на сивата икономика", каза Румяна Георгиева от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че не подкрепя повишаването на осигурителните вноски, защото подобно действие по време на криза е погрешно. Късно вчера групата на ГЕРБ обсъди въпроса, но не подробно, защото нямаше кой да информира депутатите за решението на премиера за вдигането на вноските. Дори  политици от ръководството на партията научиха от медиите.

От "Синята коалиция" отказаха да коментират увеличението на пенсионната вноска, нито пък изказването на премиера Борисов, че парите за здраве вече ще отиват само за здравеопазването. От пресцентъра на десните заявиха, че първо трябва да се запознаят в "оригинал" с изказванията на министър-председателя.

Осигуровките сега и след 1.01.2011 г.

Сега
- 16% пенсионна,
- 1% за безработица,
- 8% здравна,
- 3.5% общо заболяване и майчинство
Общо: 28.5% от осигурителния доход (60% плаща работодателят, 40% работникът)

От 1.01. 2011 г.
- 18% пенсионна,
- 2% за безработица,
- 8% здравна,
- 3.5% общо заболяване и майчинство
Общо: 31.5% от осигурителния доход (60% плаща работодателят, 40% работникът)
Из декларацията на шестте работодателски организации: 

Изразяваме категорично несъгласие с предложението да бъде увеличена вноската. Това би имало процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години и ще забави излизането на страната от кризата. Това се прави под безпрецедентен уличен натиск, съпроводен от натиск и на лобистки съюзи за запазване каналите за източване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Ако това стане факт, всички български граждани ще станем донори на поредно наливане на финансови средства в една нереформирана система, каквато е здравната. Нарушени ще бъдат инвестиционните програми на българските и чуждите инвеститори, което ще доведе до отлив на инвестиции за повече от 2.5 млрд евро, а оттам и висока безработица и ниски доходи. Призоваваме правителството и лично министър-председателят Бойко Борисов да не се поддават на заплахи от уличен натиск от страна на заинтересувани субекти, а да вземат предвид позицията на българския бизнес, който създава добавената стойност и осигурява растежа на икономиката на България.

Румяна Георгиева, КРИБ
Категорично сме против увеличаването на осигуровките. Това тотално ще затвори бизнеса точно в момента, когато излиза от кризата.

Божидар Данев, БСК
Безумие, което ще доведе до допълнително потъване на икономиката. Това означава да се наливат пари в нереформирани сектори чрез непрекъснато мачкане на икономиката. Вдигането на осигуровката показва паниката на правителството, което отстъпва пред уличния натиск. Не е редно всички средства от здравните вноски да се наливат в здравеопазването, защото то не е реформирано. Още не сме чули концепция за реформи в сектора.

Евгени Душков, "Подкрепа"
Парите за здравеопазване са използвани за закърпване на дупката за пенсии. Глупостта на Дянков, която подведе правителството да намали пенсионната вноска, доведе до този дефицит за пенсии. Десет години намалявахме осигурителните вноски, но нито условията на труд се подобриха, нито се разкриха нови работни места.
Самонаетите ще се осигуряват според доходите си 

Минималният осигурителен праг за самонаетите да бъде диференциран на четири нива в зависимост от доходите им, а не като сега един от 420 лв. Това предложение обсъди вчера съветът за тристранно сътрудничество. Идеята е за хората със свободни професии, които печелят до 5400 лв., минималният осигурителен доход да е 400 лв. Тези, които изкарват между 5400 лв. до 6500 лв., да правят  вноски върху поне 450 лв. За самоосигуряващите се с доходи между 6500 до 7500 лв. прагът ще е 500 лв., а за останалите - 550 лв.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати