19 Април 2024 г. Петък

Мюсюлманска общност в Германия подозирана за терористичната опасност в Европа

2010-10-05 20:38:42
Полицията в Германия и експерти по сигурността смятат, че мюсюлманска радикална общност като тази в Хамбург, свързана с атаките през 2001 г. в Щатите, подготвяла над 100 бойци, които представляват сериозната заплаха за сигурността в Европа, пише "Ройтерс".

Докладите за осем бунтовници с германско гражданство, убити при атака в Пакистан твърдят, че броят на обучените муджахидини от Германия нараства и могат да вземат участие в предполагаемите атаки.

Докато германското правителство счита последните предупреждения на САЩ и Великобритания за повишения риск от терористични атаки в Европа, определяйки ги само за тревожни слухове, полицията наблюдава нарастваща заплаха от бойци, обучени на афганистанско-пакистанската граница.

Председателят на германската полиция Конрад Фрайберг заяви, че трябва да се очакват атаки, като изтъкна, че във вестниците пишат за места в Берлин като Брандербургската врата и телевизионната кула като потенциални мишени на терористите.

Европейските и американските антитерористични власти също заявиха, че обръщат сериозно внимание на групата от 100 германски ислямисти, които пътуват между Германия и Пакистан, допринесли за последните тревоги за сигурността на Стария континент.

Службите по сигурност наблюдават ислямистите в Германия, особено джамията в Хамбург, която често била посещавана от Махамед Ата – лидерът на групата, осъществила атаките в Щатите на 11 септември 2001 г.

През август германската полиция закри джамията Тайба, в миналото позната като Ал-Кудс, свързана с въоръжени радикални групировки в Афганистан и Пакистан.

Йорг Цирке, председателят на Федералната криминална служба, заяви за вестник "Тагесшпигел", че броят на ислямистките бунтовници в Германия надвишава 400, като някои от тях имали военен опит в Афганистан.

Експертът по тероризъм Гидо Щайнберг заяви, че германските служби за сигурност са идентифицирали бунтовници, наречени "Хамбургската пътуваща група", включваща 11 души, напуснали Германия през март 2009 г., за да се бият срещу САЩ и коалиционните сили в Афганистан.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати