29 Март 2024 г. Петък

Доган и Ердоган нямали уговорка за среща

2010-10-05 19:53:36

Не е имало уговорена среща между турския премиер Реджеп Ердоган и лидера на ДПС Ахмед Доган.

Това заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан по повод публикации в пресата, че Ердоган е пропуснал да се види с лидера на ДПС Ахмед Доган, въпреки че се очакваше неофициално подобна среща.

Според някои издания Ердоган не се видял с ДПС поради липса на време, а според други Доган не се появил на предварително планираната среща.

"Нямали сме комуникация с протокола на Министерския съвет във връзка с тази визита", посочи Местан.

"Некоректни са интерпретациите на тема „еди-кой си отказа среща с еди-кого си“ или „се срещна с този, пък не се срещна с другия", подчерта той.

В понеделник Ердоган се срещна само с бившия зам.-председател на движението и настоящ редови член на ръководството – Касим Дал, в качеството му на шеф на парламентарната група за приятелство България–Турция.

„При подобен род срещи, включително и когато българският премиер е на посещение в други държави, той задължително се среща с председателя на групата за приятелство с България в съответното Народно събрание. Фактът, че председател е Касим Дал, е случайно стечение на обстоятелствата, което не е основание за некоректни интерпретации“, разясни Местан.

На въпрос дали за първи път при посещение на турския премиер у нас той не се среща с ръководството на ДПС или лично с лидера му, от партията казаха, че такава статистика не е водена.

„Разбира се, ДПС е в готовност, когато е необходимо и когато има възможност, да проведе срещи с всички високи гости, които посещават България“, увери Местан.

При дебатите по вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провала на политиката в здравеопазването в сряда ще бъдем остро критични, но ще останем конструктивни, съобщи още Местан.

"Ще бъдем доволни, ако в резултат на разискванията по вота се стигне до коригиране на грешните политики в тази сфера, допълни той. Нямаме илюзии, че вотът на недоверие ще събори кабинета „Борисов“, целта е той да представи алтернативни политики", повтори отново зам.-председателят на ДПС.

Парламентарната група на партията внася в Народното събрание и проект на декларация във връзка с изселването на ромите от Франция.

Според движението е необходима много по-ясна официална позиция от законодателния орган на България по въпроса. ДПС настоява НС да изрази дълбока загриженост относно принудителните мерки, предприети от някои държави членки, насочени към роми и предвиждащи тяхното връщане в страните, от които произхождат, и да ги призовем да прекратят този процес на екстрадиране.

От партията искат още парламентът да изрази позиция, че не приема насилствените форми за ограничаване на свободата на придвижване и избор на местожителство на територията на ЕС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати