16 Април 2024 г. Вторник

СДС упрекна новия здравен министър в политхамелеонщина

2010-10-05 19:51:23

СДС няма да подкрепи номинирания от ГЕРБ кандидат за здравен министър д-р Стефан Константинов, ако до утре той не представи конкретен план за действие. 

Според председателя на партията Мартин Димитров новият шеф на ведомството трябва да бъде „много смел, с ясен план, да знае какво се прави ден по ден”. 

„Новият министър трябва да е лидер, а не поредният чиновник”, изтъкна съпредседателят на „Синята коалиция”.

След като само преди седмица членът на парламентарната комисия по здравеопазване Ваньо Шарков каза, че не познава д-р Константинов, днес подхвърли любопитна подробност за политическото му минало. 

Според Шарков – след като се е отказал от ДСБ, Константинов се е присъединил към „лявото крило” в Българския лекарски съюз, а сега отново прави завой надясно към ГЕРБ.

Всъщност БЛС е деполитизирана организация и там не може да работят партийни членове. 
Ваньо Шарков обаче изтъкна, че от свои колеги в организацията знаел за пристрастията на Стефан Константинов. 
„Виждате, че не само Цветан Цветанов прави проучвания”, вмъкна се в темата Мартин Димитров. 

Според СДС основният проблем в здравното министерство е, че който и министър да дойде, следва политиката на социалистическата партия.

"Червените папки още не са прибрани”, метафорично разясни Димитров.

Иначе СДС формулира 7 точки, по които иска да чуе ясни отговори от новия здравен министър. 
1. Да ревизира здравната стратегия, приета в предния парламент от тройната коалиция.

2. Визията му за незабавната реформа в здравеопазването.

3. Конкретни мерки срещу източването на парите, платени от българските граждани като здравни вноски.

4. Дистанциране от хора в Министерството на здравеопазването, давали съвети на провалени министри.

5. Готовност за предприемане на мерки, възстановяващи нормалния ритъм на разплащане с изпълнителите на медицинска помощ.

6. Програма за възстановяване на общинското здравеопазване.

7. Финансов план за излизане от здравната криза и намаляване на задлъжнялостта на болниците.

По всички тези точки СДС очаква отговор най-късно до утрешното заседание на парламента. Ако той не бъде задоволителен, десницата просто няма да подкрепи кандидата на ГЕРБ д-р Стефан Константинов.

Иначе, подобно на партньорите си от ДСБ, сините увериха, че ще гласуват против вота на недоверие, който е за провал в здравната политика. 

„БСП забърка цялата каша и няма морално основание да иска оставка на правителството”, е основният аргумент на Мартин Димитров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати