Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Фев 29
Начало arrow България arrow Съдът на ЕС задължи касата да плати лечение в чужбина

Съдът на ЕС задължи касата да плати лечение в чужбина

  Print E-mail
2010-10-05 14:58:24
източник: dnes.bg

Три години след като бе излекуван от рак на окото, Георги Елчинов от Благоевград може да разчита, че ще си върне 25-те хиляди евро, които семейството му е платило за операцията в Германия.

Това ще стане по силата на решение на Съда на Европейските общности в Люксембург, който във вторник задължи магистратите от Софийския административен съд да осъдят Здравната каса за отказ да плати лечение в чужбина. 

Делото стигна до Люксембург, след като съдия Николай Гунчев поиска мнението на най-висшите евромагистрати дали българското законодателство за здравно осигуряване е съобразено с европейското.

Поводът е случаят на Георги Елчинов. През 2007 година 57-годишният мъж получил диагнозата рак на дясното око. Българските офталмолози го посъветвали, ако иска да си спаси зрението, да потърси лечение в чужбина. У нас при подобни заболявания се прилага отстраняване на окото. 

Елчинов сам открил, че лекарите от клиника в Берлин могат да го спасят, като му поставят радиоактивни пластини или чрез лечение с насочени протони. Той се поинтересувал от цената и преценил, че след като редовно си плаща здравните вноски и следователно е здравно осигурен, може да поиска направление от касата за лечение в чужбина. 

Събрал си документите и подал молба до НЗОК да му издаде формуляр Е 112 за лечение в Германия.

Понеже състоянието му било тежко, той не изчакал разрешението на касата и се оперирал. 

По-късно получил писмо от директора на Здравната каса, че молбата му е отхвърлена, а заедно с това и покриването на разходите. Мотивът е, че пациентът може да се лекува и в България, а операцията в Германия не се покрива от нашите здравни пакети.

Елчинов обаче не се обезсърчил и завел дело в Софийския административен съд. Магистратите отсъдили в полза на ищеца, но касата обжалвала и делото стигнало до Върховния административен съд. 

Там съдиите преценили, че касата е в правото си да откаже на здравно осигурен и върнала делото на първа инстанция. Съдия Гунчев от 36-и състав на Административния съд – София-град, се решил да 

Европейските магистрати преценяват, че загубата на зрението, която би настъпила след отстраняване на болното око, не може да се приравнява с възможността за пълно излекуване. 

Използваният у нас метод на лечение официално се признава за не еднакво ефикасен с медицинските практики в други европейски страни.

Тъй като мнението на европейския съд е задължително, сега софийските магистрати трябва не само да осъдят касата да плати предвидената от клиничните пътеки у нас сума, но и разликата до платената от Елчинов цена в Германия. 

Благоевградчанинът може да разчита да си получи обратно всичките 25 000 евро, платени в Берлин по лечението на онкологичното му заболяване.

Запитването по делото "Елчинов срещу Здравната каса" е третото искане за становище от съда в Люксембург от влизането на България в ЕС. Преди това беше търсено тълкуване за електронните технологии и за акцизите за стари автомобили, по които българските магистрати вече се произнесоха, съобразно препоръките на европейските им колеги. 

Освен че е задължително за всички български съдилища, то може да се използва и като прецедент в другите страни от ЕС.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Отбелязваме 147 години от гибелта на Апостола на свободата - Васил Левски.С полагане на цветя и венци ще бъде отдадена почит на делото на Дякона в цялата страна.В родния му град Карлово тази сутрин ...
  Новини Нивото на язовир "Студена" се е покачило с половин метър през последните 10 дни, предаде БНР. Притокът на водата е близо 550 литра в секунда, ...
  Новини Денят ще бъде облачен, с положителни температури и превалявания от дъжд.През нощта ще бъде предимно ясно, първоначално с незначителна висока облачност, която до сутринта ще се ...
  Новини Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши незабавна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ...
  Новини 24 часаЗаписите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?