25 Април 2024 г. Четвъртък

Работодателите не искат да изплащат болничните листове

2010-10-05 09:10:12

Работодателите ще настояват за прекратяване на антикризисната мярка за изплащане на болничните листове от тяхна страна по време на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Това каза Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал,предаде Фокус.

Той посочи, че при днешното заседание ще бъдат обсъдени бюджетите на НЗОК и НОИ, които са част от консолидирания държавен бюджет, който вече е разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„Това, което всъщност бихме предложили като промени е по вече коментираният въпрос за болничните – предвидено е първите три дни да останат да се плащат от работодателите и през 2011 година, което работодателите не приемат”, посочи Велев.

Той уточни, че това бе прието с цел намаляване на дефицита и злоупотребите с болнични листове – през първите три дни 70% от болничните да се плащат да се плащат от работодателите.

„Ние предлагаме следващата година в най-лошия случай тези три дни да станат два или да се върне това, което бе преди кризата”, посочи Велев.

Той каза още, че предлагат отпадане на вноската от 0,1% във Фонда за гарантиране на вземанията на работници и служители имадостатъчно средства – около 200 млн. лв. и доходът от тях е в пъти по-голям от годишните разходи.

Третото предложение е при забавени плащания на осигуровки да се дължи наказателна лихва в размер на основният лихвен процент и 20%. Велев посочи, че всички други забавени плащания се наказват с основен лихвен процент плюс още десет процента.

Той посочи, че е заложен по-нисък дефицит в бюджета на НОИ с трансфера от републиканския бюджет и с увеличаването на осигурителните прагове с 5,6% за догодина. По думите на Велев това е основната причина за намаляване на дефицита. Той каза още, че не се предвиждат промени относно размера на здравните вноски.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати