23 Април 2024 г. Вторник

"Файненшъл таймс": Имигрантите са полезни за британската икономика

2010-10-04 18:43:24
Британските компании продължават да наемат чуждестранни работници и по време на икономическата нестабилност, докато броят на заетите британци рязко намалява, сочи проучване на "Файненшъл таймс".

По последни официални данни броят работници, родени в Обединеното кралство, е намалял с 654 хил. от 2008 до 2010, а според изследването на "Файненшъл таймс" за същия период работниците имигранти са се увеличили със 139 хил., като около 100 хил. от тях са от страни извън Европейския съюз.

Проучването на британския вестник анализира влиянието на имиграцията върху работните места, заплатите и публичните услуги, както и акцентира върху възможната икономическа цена на стремежа на премиера Дейвид Камерън да намали нетната миграция до нива от 90-те години на миналия век.

Според британската Служба за бюджетна отговорност подобен ход може да струва на Великобритания загуби на стойност около 33 милиарда лири през следващите пет години, ако мярката бъде въведена през 2011 г.

Проучване на Института за фискални изследвания сочи, че чуждестранните работници, особено от източна Европа, допринасят повече за британските публични финанси, отколкото самите британци. Това още повече поставя под въпрос намерението на кабинета на Камерън да ограничи имигрантите от трети страни във Великобритания, коментира "Файненшъл таймс".

"Британският бизнес отдавна е фен на имиграцията. Тя му дава достъп до работна ръка, често доста по-евтина и понякога по-добре образована", коментира изданието. Същевременно обаче проучването на вестника сочи, че според повече от половината британци имиграцията е лоша за икономиката

Според изданието Великобритания има полза от чуждестранните работници, особено що се отнася до нивата на брутния вътрешен продукт.

Изследване на Крисчън Дъстман, който оглавява Центъра за изследвания и анализ на миграцията в Юнивърсити колидж – Лондон, също подкрепя тезата, че имигрантите, поне тези, които са във Великобритания, за да работят, вливат повече средства в икономиката, отколкото изнасят.

Проблем, който притеснява финансовото министерство, е фактът, че евтината работна ръка поддържа ниско нивото на заплатите, особено в социалните и здравните грижи.

"Социалната сфера винаги ще зависи от нископлатените имигранти и ако тя не се промени, винаги ще е така, защото само чуждестранните работници са склонни да работят за толкова ниски заплати", обяснява Мартин Ръс, икономист от Центъра по имиграция, политика и общество в Оксфорд.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати