19 Април 2024 г. Петък

Референдум за Турция в ЕС? Не!

2010-10-04 17:52:35

Въпросът за референдум у нас за присъединяването на Турция към ЕС в момента не стои. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

В момента Турция работи по преговорните глави и върви по пътя на своята европейска перспектива, обясни Борисов. Той допълни, че такъв въпрос може да се постави, когато Турция завърши преговорите с Евросъюза.

Турският премиер коментира и изявлението на главния преговарящ с ЕС Егемен Багъш, който спомена, че е възможно Турция да възприеме норвежкия сценарий в отношенията си с ЕС.

Ердоган подчерта, че Норвегия е провела референдум за членството си, когато е приключила преговорите, и реши да не влиза в ЕС. „Ние все още преговаряме и този въпрос не стои", каза Ердоган.

Той обаче разкритикува ЕС, че бави процеса и поставя пречки пред Турция, каквито не са поставяни на нито една страна кандидатка досега. Ако ЕС подкрепя разширяването си и вижда себе си като съюз на цивилизациите, трябва да подкрепи този процес, смята Ердоган.

При някои глави в преговорите въобще не става въпрос за отваряне, други се  отварят, но не се затварят, оплака се Ердоган. "Губим време, но работим търпеливо и се надяваме, че ще приключим този процес успешно", допълни той.

По време на пресконференцията Борисов се подразни на въпрос за френския посланик Етиен дьо Понсен, който на заминаване призова България да сподели с партньорите си в ЕС официалната си позиция дали е "за" или "против" членството на Турция в ЕС.

"Не виждам смисъл да отговарям на френския посланик какво е казал. Ние сме суверенна държава и към посланиците се отнасяме с необходимото уважение, но многократно в България те надвишават правата си, когато се изказват. Ако нашият посланик в Париж отиде и даде по този начин съвет на Саркози какво да прави, аз мисля, че френската реакция ще е да го изпъдят от Франция", разлюти се Борисов.

"Мисля, че в присъствието на моя колега и когато решаваме толкова сложни въпроси между България и Турция, наследени с векове и с години, да коментирам какво е казал един държавен чиновник, когато си е тръгвал от България... не би трябвало дори да ме питате", сопна се българският премиер.

Беше повдигнат и въпросът за мюсюлманското вероизповедание у нас.

Турският премиер отбеляза, че този казус е вътрешен проблем. Борисов от своя страна благодари за разбирането и ненамесата за проблема с мюфтийството.

"Ще осигурим максимално спокойствие и сигурност за провеждането на конференция, на която хората, изповядващи тази религия в България, да изберат най-достойния мюфтия", обеща Борисов.

"С ненамесата си и същевременно с желанието този проблем да бъде решен максимално бързо правим добра услуга на мюсюлманите у нас", каза министър-председателят. 

По въпроса за компенсациите за българските имоти по силата на Ангорския договор и двамата премиери бяха категорични, че всичко трябва да се базира на документи.

"Всеки, които има документи, да ги предостави. До този момент няма хора с документи, които да са потърсили подкрепа от нас", посочи Борисов.

Всичко се базира на документи, ще ги вземем предвид, където има право, ще осигурим това право, потвърди и Ердоган.

Премиерът ни отбеляза и доброто сътрудничество с турските служби по отношение на борбата с контрабандата и с наркотрафика. "Скоро ще направим една операция, която ще бъде добра за всички нас", добави българският премиер. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати