19 Април 2024 г. Петък

"Законни безобразия" в Министерството на регионалното развитие

2010-10-04 15:40:21
През последните две години в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са се вършели тотални безобразия, но всичките са били законни. Това стана ясно от изявлението на председателя на Сметната палата Валери Димитров за одита в МРРБ за периода от 1 януари 2008 г. до 31 декември 2009 г. "Установени са доста нарушения и лошип практики в МРРБ, но няма данни за извършени престъпления", каза Валери Димитров.

Липста на данни за извършено престъпление е причината Сметната палата да не предадпричината нито един от случаите с нарушения на прокуратурата, обясни Димитров. Той нарече управлението на МРРБ през последните две години "лош публичен мениджмънт". Управленската отговорност през ревизирания период се носи от Асен Гагаузов, министър от БСП (1 януари 2008 г. - 26 юли 2009 г.) и Росен Плевнелиев, министър от ГЕРБ (27 юли - 31 декември 2009 г.), посочи шефът на Сметната палата.

"В МРРБ са се вършели тотални безобразия, които не могат да се толерират. За това дадохме 57 случая на прокуратурата", каза обаче министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Част от предадените преписки на прокуратурата от МРРБ фигурират и в доклада на Сметната палата като ремонтът на сградата на министерството, водното огледало на Кърджали, софтуерен авторски договор, чиято цена нараснала неправомерно стотици пъти и десетки други.

Неосчетоводяване на разходи своевременно, непредставяне на поименни списъци за капиталови разходи, договаряне без обявления вместо провеждане на открити процедури, сключване на договори на завишени цени или без да са заложени средства в бюджета са част от констатираните пропуски от ревизорите на Сметната палата.

Договори в чекмеджета за 80 млн. лв.
Сключените финансово необезпечени договори от министър Гагаузов са били за 80 млн. лв., посочи министър Плевнелиев. По думите му те са подписвани "в най-дълбоката част на кризата" - периода февруари - юни 2009 г. Например договор с "Вайскомерс констракшън" за 13 млн. лв., с "Транстрой Бургас" за 40 млн. лв., с "Аква Марица" за 10 млн. лв. и т.н. и т.н Всичките ги прекратихме, каза Плевнелиев. Той нарече тези "договори в чекмедже", защото са били подписвани в много "креативна форма". В смисъл договорът ще се изпълнява, когато има пари. По същия начин е ставало и осчетоводяването на разходите. Например при подмяна на водопроводи по трасето Соколовци - Смолян - Средногорци направена през март, е фактурирана в края на ноември. Така не може да се установи какво точно е свършила фирмата. Това е нарушение на определения 5-дневен срок в Закона за ДДС, посочи Димитров.

Осветляване на дълговете
До 4 септември 2009 г. в МРРБ не е имало информация за движението по всички сключени договори. Причината е, че не е бил определен реда за получаване на информация за сключените договори от дирекция "Финанси", каза министър Плевнелиев. Ефектът от издадената на 4 септември 2009 г. негова заповед за даване на информация по договорите от всички дирекции до дирекция "Финанси" е двоен ръст на задълженията по сключени договори - от 286 .5 млн. лв. на 595.5 млн. лв. Още по-драстичен е ръстът със задълженията на МРРБ към доставчиците - от близо 11 хил. лева на близо 60 млн. лв., а просрочените задължения нарастват от нула до 30.6 млн. лв., каза Валери Димитров.

6-кратно увеличение на капиталовите разходи
Капиталовите разходи в бюджета на МРРБ за последните две години са нараствали през годината 6-кратно, констатира Сметната палата. Например през 2008 г. приетите със закона за бюджета капиталови разходи са били в размер на 31.7 млн. лв., в края на годината те са достигнали 188 млн. лв. За 2009 г. ситуацията е аналогична - 33.5 млн. лв. по бюджет, а с последните утвърдени промени нараства на 195 млн. лв. Наложила се е лоша практика многобройни и в пъти да се увеличава размерът на планираните капиталови разходи, каза Валери Димитров. Освен това извършените капиталови разходи се утвърждават като план след изтичане на отчетната година, допълни той. И до момента все още МРРБ няма заверен финансов отчет за 2008 г., каза министър Плевнелиев.

По същия начин в крачка са били коригирани в десетки пъти и разходите за последните две години. От планирани 69 млн. лв. разходи за МРРБ те са коригирани 96 пъти и стигат 241 млн. лв. За 2009 г. от 79 млн. лв. след 77 корекции разходите са нараснали на 369 млн. лв., каза министър Плевнелиев. Той уточни, че извършваните корекции са били направени законосъобразно, но това говорело за липсата на планиране. "Системата на работа е  била поканваща. В края на годината отивате при министъра на финансите и искате от излишъка, за да покриете натрупаните задължения по договорите в чекмеджета", смята министър Плевнелиев. той обеща на тази практика да се сложи край.

Безконтролни обществени поръчки
"Няма ефективен контрол и мониторинг на всички етапи от провеждането на процедурите по възлагане на обществени поръчки. Това е причината за пропуски и нарушения", каза председателят на Сметната палата. По думите ми неоснователно са провеждани процедури на на договаряне без обявление, вместо открити търгове. Например за изграждането на жилища на ромски семейства в Пазарджик е пусната поръчка без обявление за 1.3 млн. лв., договорът се сключва с нея, но на цена от 1.85 млн. лв., което вече изисква провеждането на търг, каза министър Плевнелиев.

Директно е сключван договор с един поканен участник за свлачището в Несебър и ГЩПП "Илинден" на гръцката граница, при условие че по закон трябва да се поканят поне трима кандидати, каза Плевнелиев. При други случаи са канени трима участника, единия е отстранен, а от другите двама се избира по-скъпата цена. Например единият предлага да свърши работата за 97 хил. лв., а другия участник за 370 хил. лв. МРРБ избира по-скъпата цена, след като е поискало писмена обосновка защо предлага толкова ниска цена другия кандидат. Според Плевнелиев МРРБ не е имало право по закон да иска такава обосновка.
Като драматичен случай определи договора за за авторски права за четири екселски таблици министър Плевнелиев. Той обясни, че договорът е сключен за 23 хил. лв. като авторски, който впоследствие нараства до 3.3 млн. лв., без даа са възлагани обществени поръчки за това.

"Много ме впечатли и сключването на договори след приключване на работата", каза министър Плевнелиев. Той даде пример с реконструкцията на водопровод на ул."Гоце Делчев" в Сливен. В деня на получаването на т.нар. акт 16 - въвеждането на обекта в експлоатация е бил сключен договорът за надзор на обекта.

11 препоръки
Сметната палата е дала 11 препоръки на министъра на регионалното развитие и благоустройството за подобряване управлението на публичните средства, каза Валери Димитров. По голяма част от препоръките сме взели мерки, а някои вече са и изпълнени, каза министър Плевнелиев. Той отчете, че са въвели изцяло нови правила при провеждането на обществените поръчки. Всичко се осчетоводява навреме и вече няма практика договорите и фактурите да стоят по нечии чекмеджета.

Докладът с резултатите от одита е изпратен още на парламентарните комисии по регионална политика и местно самоуправление, както и по бюджет и финанси. Документът е изпратен за сведение и за предприемане на действия на министъра на финансите Симеон Дянков. Одитът е изпратен и на изпълнителния директор на Агенцията по обществените поръчки заради нарушенията на процедурите. 
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати