18 Април 2024 г. Четвъртък

В Берлин, Лондон и Париж се оглеждат за терористи

2010-10-04 15:26:28

Ислямски терористи са се прицелили в хотел „Адлон“ край Бранденбургската врата, Телевизионната кула на „Александер плац“ и централната гара на Берлин, по информация на американския телевизионен канал Fox News.

Други възможни цели на командосите терористи са Айфеловата кула и катедралата Нотр Дам в Париж, както и британската кралска фамилия.

Миналата седмица стана ясно, че западните разузнавателни служби са прихванали информация за планове на Ал Кайда да организира в големи градове в Германия, Франция и Великобритания атентати от типа на тези в Мумбай.

Засега не е ясно на какъв етап е планирането на терористичните нападения, но тяхната идея била групи от добре въоръжени терористи да взимат заложници в големи европейски столици или да откриват стрелба срещу цивилни на места, където се събират много хора.

Градовете и целите били споменати от германския ислямист Ахмед С. при разпити. Той беше заловен в Афганистан и сега се намира в американската военна база Баграм.

Американското външно министерство предупреди в неделя американците, пътуващи в Европа, да бъдат внимателни заради възможни терористични нападения. Все пак американските власти не правят предупреждение към гражданите си да избягват да пътуват в Европа.  

Властите във Великобритания също предупредиха за „сериозна заплаха“. „Призоваваме гражданите да съобщават на полицията за всякакви подозрителни действия и да помагат на силите за сигурност в усилията им за разкриване и предотвратяване на терористична дейност“, обяви британският вътрешен министър Тереза Мей.

Вътрешното министерство на Германия обаче смята, че няма никакви конкретни данни за непосредствена опасност от атентати, пише Stern. Затова няма причина да се променя степента на тревога, обясни говорител на министерството.

Франция също реагира без изненада да информациите, а степента на тревога в страната остава непроменена. 
„Анализираме информацията, взимаме я предвид и, естествено, сме бдителни“, коментира френският вътрешен министър Брис Ортфьо.

След изтичането на информацията за разкритията на агентите в медиите, от разузнавателните служби съобщиха, че подготовката на Ал Кайда не е спряна, но не се очаква извършването на нападение в момента. 
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати