28 Март 2024 г. Четвъртък

Съдът: Престъпна група "Октопод" няма

2010-10-03 21:36:16
Прокуратурата не е събрала достатъчно данни за съществуването на организирана престъпна група "Октопод", която да е ръководена от Алексей Петров. Липсват и доказателства за извършени от нея множество престъпления. Това е заключението на съдията Иван Стойчев Софийския градски съд, който днес разгледа поредното искане за освобождаването на бившия съветник в ДАНС от ареста и се запозна с всички доказателства по делото.

Няма данни за йерархични и престъпни връзки между сочените от държавното обвинение за членове на престъпната група, констатира съдия Стойчев. Въпреки това той остави в ареста бившия съветник в ДАНС с мотива, че има доказателства, че през 1998 г. е изнудвал и рекетирал двама от свидетелите по делото  - Георги Цветанов и Валентин Шотев и че ако излезе на свобода, може да извърши друго престъпление. Според съда разследващите нямат доказателства не само за съществуването на престъпната група "Октопод", но и за това, че Петров е издал държавна тайна и е извършвал данъчни престъпления.

Въпреки че отказа да го пусне от ареста, съдът разпореди прокуратурата да вземе мерки за лечението на обвиняемия в болница, в която би могъл да получи адекватни медицински грижи. Според представената вчера петорна медицинска експертиза Алексей Петров трябва да претърпи три операции в "неотложен порядък". От становището на лекарите стана ясно, че трите медицински интервенции и възстановяването след тях ще отнемат около половин година.

Според вещите лица операциите могат да се направят във всяка високотехнологична болница, но не и в тази към затвора. Към момента заболяванията на обвиняемия не застрашават живота му, но ако не бъде опериран, има опасност да остане инвалид, се посочва още в експертизата.

Според адвоката на Петров Ина Лулчева единият вариант за лечението на клиента й е той да бъде опериран в болница, след което да бъде връщан в ареста за рехабилитация. Другият начин е държавата да плаща шест месеца за охрана, докато траят операциите и възстановяването му.

Второто указание на съда беше прокуратурата да действа по-бързо по разследването по обвиненията, по които има данни за престъпление, и ако е необходимо производството отново да бъде разделено.

"На обществото е ясно от самото начало, че октоподът е измислен и е балон", каза Алексей Петров на излизане от съдебната зала. Часове по-рано той заяви пред съда, че престоят му в ареста не е заради извършени престъпления, а заради "политически и властови натиск, представен като обществен интерес". "Октоподът е изфабрикуван и е възможен само във фантазиите на съчинителите му", каза Петров. Той определи като абсурдно, че четири правителства са му гласували доверие, а сега го обвиняват, че през това време е вършил престъпления.

Адвокатите на Петров казаха, че ще обжалват отказа на съда да освободи клиента им. Окончателното решение за това дали соченият за лидер на "Октопод" ще напусне ареста ще бъде взето от Софийския апелативен съд на 12 октомври.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати