19 Април 2024 г. Петък

Големият провокатор стана на 85 години

2010-10-03 13:44:29

Гор Видал на 85! Щастливи могат да се нарекат водещите американски политици, които не са попадали под ударите на хапливия език на Гор Видал.

На 3 октомври известният писател, есеист, драматург и най-вече провокатор навършва 85 години, съобщи DW.

Гор Видал рядко се е страхувал от нещо или от някого.

Бившият президент на САЩ Теодор Рузвелт трябваше да чуе обвинението, че сам е предизвикал японското нападение над Пърл Харбър, за да има оправдание Вашингтон да влезе във войната. Такава е тезата на Гор Видал.

И именно защото демонизираме нашите противници, можем да водим безброй войни. Само от 1945 година насам те са около 300."

Известният британски романист Мартин Еймис описва Видал като автор, който има ясен поглед, страхотно чувство за хумор и невероятно прецизен стил.

Американецът не се свени да вземе на подбив обществото, особено на своята страна, и то твърде често не просто с хаплив, а направо с циничен език.

При това самият той произхожда от Висшето общество, дори има семейна връзка с фамилията Кенеди. В книгите си, а и в редица есета, той описва САЩ като държава съвсем близка до Римската империя, но в негативен план.

Тоест - държава, която обича да се налага над другите, да води войни, която е жадна за успехи и капитал, фалшива, проядена под хубавата си фасада и т.н.

Гор Видал на два пъти се опитва да направи политическа кариера, но се проваля въпреки подкрепата на Джон Ф. Кенеди.

В излязлата през 1948 година книга на Гор Видал "Затворен кръг" той не само се застъпва за правата на хомосексуалните хора, но и сам се признава за бисексуален.

Романът е смятан за първото литературно произведение на 20 век, в което за хомосексуалността се говори ясно и открито.

Две години след излизането на книгата на пазара, през 1950-та, той се запознава с Хауърд Остин, с когото остава до смъртта му през 2003 година.

Гор Видал е автор на 24 романа, половин дузина пиеси, над 20 сценария и повече от 200 есета. Особено популярност в България той достига с романа си "Сътворението".

Други известни негови произведения са "Юлиан", "На живо от Голгота", "Вицепрезидентът Бър", "1876 година" и др.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати