29 Март 2024 г. Петък

Найденов: Законът за горите обслужва корпоративни интереси

2010-10-03 13:42:29

"Настоящият Закон за горите е приет 1997 година и до момента е оправян 42 пъти за обслужване на корпоративни интереси.

Когато поехме управлението, обещахме да подготвим нов закон за горите", каза пред БНР министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"Срещу оставената възможност да се ползва инструмента, наречен заменки, се протестира. Оставаме възможност да се извършват заменки само при реализирането на инфраструктурни и държани обекти, например при изграждане на магистрала собствениците ако трябва да се обезщетяват, те се обезщетяват чрез закупуване на тяхната земя в момента, с новия закон ние им предлагаме възможност да се направи замяна", заяви Найденов.

Един мораториум може да падне, но когато нещо е регламентирано със закон, то не може да падне. Разочарован съм от несъгласуваната реакция на сдружението, което протестира срещу заменките. Този закон не е приет от НС, той ще влезе в НС, където отново ще има дебати.

Организираме и публичен дебат по темата, допълни Найденов. Отворени сме за диалог. Мислим всички възможности. Готов съм да коментирам казуса с Коалиция "Да остане природа в България".

В мотивите да вкараме това в проектозакона не сме имали предвид община, кмет, общински съветници да се опитват да се възползват. Някой трябва да мисли за магистралите, защото България няма инфраструктура. Ние мислим и за другите.

Най-голям обем заменки се налагат при прокарването на трасета и пътища, които обикновено пресичат горските територии. С друг закон – Законът за земеделската земя забранихме изграждането на фотоволтаични съоръжения на земя от 1-ва до 4-а категория, уточни Найденов.

Освен декларацията на "Да остане природа в България", ние имаме много декларации и от други неправителствени организации, които ни подкрепят.

Имаме ангажимент към ЕК, за да можем да отговорим на съмненията й за нерегламентирана държавна помощ. Да, по всяка вероятност намерили сме достатъчно мотиви част от замените да отпаднат по съдебен път. Освен Стефан Юруков и Нихат Кабил, надявам се списъкът с обвиняемите да се разшири.

Фирма, свързана с Красимир Гергов, предложи около голф игрище на морето да върне заменени гори в състава на Държавния горски фонд.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати