Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Дек 14
Начало arrow Крими arrow Лазар Груев: И спецсъд няма да промени резултатите

Лазар Груев: И спецсъд няма да промени резултатите

  Print E-mail
2010-10-03 03:10:40
източник: dnes.bg

Какъвто и съд да се създаде, ако няма качествена промяна в разследването и представянето на доказателства, резултатът ще е същият, смята председателят на ВКС Лазар Груев. 

Груев поиска да бъде обяснено колко ще струва създаването на спецсъд и какъв е очакваният ефект от него, съобщи БТА. 

Председателят на ВКС се позова на мнение на адвокатския съвет, че броят на делата, които ще се гледат в подобен специализиран съд, няма да е особено голям.

Тежките дела срещу организираната престъпност наистина били за подобен тип съд, но те не трябвало да се определят съобразно субекта, защото това би нарушило основен принцип на наказателното право.

Освен това изборът на съдии за този съд трябва да е ясен, а кандидатурите да са публично оповестени. Така ще се гарантира, че няма да бъдат избирани специални съдии, смята председателят на Върховният касационен съд. 

Лазар Груев коментира и изготвянето на нови текстове, касаещи отнемането на имущество, придобито по престъпен начин. Конфискуването на имущество трябва е обвързано с престъпна дейност, която генерира финансов и икономически ресурс, смята Груев.

По този повод заместникът му Гроздан Илиев коментира, че не бива повдигнато обвинение или разследване срещу някого да е достатъчно за искане да се отнеме имуществото му.

Възможността за конфискуване на имущество без влязла в сила присъда би развързала ръцете на комисията „Кушлев“ за по-бързо одържавяване на собственост на незаконно забогатели, но влиза в конфликт с други принципи на наказателното право. 

Така може срещу неограничен кръг лица да започнат производства за отнемане на имущество при минимум от доказателства, а тогава спадат и гаранциите за спазване на всички права, коментира Илиев. 

Заместник -председателят на ВКС смята също, че съставът на комисията за конфискуване на имущество, придобито чрез престъпна дейност, трябва да се избира с мнозинство от две трети в парламента, за да се гарантира, че няма да работи по целесъобразност. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност, информира Нова.Всъщност сумите варирали между 200 и 1 000 лева.При вчерашния арест на председателката на ...
  Новини Трима лекари се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. - - Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на ...
  Новини Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, който е под домашен арест, бил влязъл за минути в столичния ресторант, където бе сниман на маса с тежки чаши, за да си вземе храна.  - Такава версия ...
  Новини Откриха прострелян издирвания шеф на КАТ-Казанлък Тодор Николов. 44-годишният Николов, обявен за издирване в четвъртък, 13 декември, е намерен мъртъв в колата си до Бузовград, съобщиха от ...
  Новини И днес ще продължи издирването на началника на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов, който от 48 часа вече е в неизвестност. От полицията в Стара Загора признаха, че са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?