28 Март 2024 г. Четвъртък

Лазар Груев: И спецсъд няма да промени резултатите

2010-10-03 03:10:40

Какъвто и съд да се създаде, ако няма качествена промяна в разследването и представянето на доказателства, резултатът ще е същият, смята председателят на ВКС Лазар Груев. 

Груев поиска да бъде обяснено колко ще струва създаването на спецсъд и какъв е очакваният ефект от него, съобщи БТА. 

Председателят на ВКС се позова на мнение на адвокатския съвет, че броят на делата, които ще се гледат в подобен специализиран съд, няма да е особено голям.

Тежките дела срещу организираната престъпност наистина били за подобен тип съд, но те не трябвало да се определят съобразно субекта, защото това би нарушило основен принцип на наказателното право.

Освен това изборът на съдии за този съд трябва да е ясен, а кандидатурите да са публично оповестени. Така ще се гарантира, че няма да бъдат избирани специални съдии, смята председателят на Върховният касационен съд. 

Лазар Груев коментира и изготвянето на нови текстове, касаещи отнемането на имущество, придобито по престъпен начин. Конфискуването на имущество трябва е обвързано с престъпна дейност, която генерира финансов и икономически ресурс, смята Груев.

По този повод заместникът му Гроздан Илиев коментира, че не бива повдигнато обвинение или разследване срещу някого да е достатъчно за искане да се отнеме имуществото му.

Възможността за конфискуване на имущество без влязла в сила присъда би развързала ръцете на комисията „Кушлев“ за по-бързо одържавяване на собственост на незаконно забогатели, но влиза в конфликт с други принципи на наказателното право. 

Така може срещу неограничен кръг лица да започнат производства за отнемане на имущество при минимум от доказателства, а тогава спадат и гаранциите за спазване на всички права, коментира Илиев. 

Заместник -председателят на ВКС смята също, че съставът на комисията за конфискуване на имущество, придобито чрез престъпна дейност, трябва да се избира с мнозинство от две трети в парламента, за да се гарантира, че няма да работи по целесъобразност. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати