29 Март 2024 г. Петък

Приватизацията донесе на бюджета 14.24 лв. за полугодието

2010-10-01 22:36:15
Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е внесла във финансовото министерство 14.24 лв. от продажба на дружества през първите шест месеца на годината, показва докладът на ведомството за първото полугодие.

Според бюджет 2010 приходите от раздържавяването трябва да са 201.5 млн. лв., а още 250 млн. лв. бяха  предвидени като част от антикризисните мерки. За периода се получени 545 081 лв. под формата на непарични средства - компенсаторки, които практически се зануляват и отписват.

Основни причини за този резултат са правни проблеми, забавяне на други институции и обявяването на част от дружествата в несъстоятелност или ликвидация, пише в документа. За периода са изхарчени 679 084 лв. за приватизационна дейност. Най-много пари са платени за външни услуги - 220 154 лв. Единственият кешов приход - 14.24 лв., е получен при продажбата на акции от "Водно стопанство - Бургас".

Над 9 на сто от него са продадени и срещу 29 842 лв. под формата на компенсаторки. Приватизация е направена по време на централизиран публичен търг на Българската фондова борса в средата на март. На него бяха предложени пакети от 40 дружества, а впоследствие бяха продадени от 13.

По закон парите трябва да отидат в Сребърния фонд за гарантиране на пенсионната система. Освен тях  във фонда е трябвало да бъдат внесени още 76 902.85 лв., получени от приватизационни сделки от минали години, но платени през първото шестмесечие на 2010 г.

В началото на февруари премиерът Бойко Борисов заяви в парламента, че общите приходи от приватизация през тази година могат да достигнат и до 1 млрд. лв., ако бъде продаден "Булгартабак". В плана за тази година са заложени за продажба и миноритарните пакети от електроразпределителните дружества.

В началото на миналата седмица от агенцията съобщиха, че предстои продажбата на дружеството "Монтажи", както и продажбата на дела в Е.ОН. Изпълнителният директор на ведомството Емил Караниколов тогава каза в интервю за "Дневник", че не би могъл да прогнозира колко приходи ще влязат в бюджета от приватизация.

Като приоритет на ведомството през тази година е продажбата на "Булгартабак холдинг" и Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) - Сопот, пише още в доклада. В средата на септември след 7-месечно обмисляне надзорът на агенцията одобри договора за консултант на "Булгартабак". През февруари беше избрана "Ситигруп", която има срок от 50 дни, за да подготви правен и финансов анализ на дружеството.

До 20 август работна група, назначена от икономическия министър Трайчо Трайков, трябваше да разработи нова стратегия за приватизацията на ВМЗ. До редакционното приключване на броя от икономическото министерство не отговориха дали е направена стратегия и какво предвижда тя.

През периода във ведомството са внесени 10 искания за продажба на активи от части от дружества, от които със свои имоти ще се разделят "Булгартабак холдинг", Центърът за външноикономическа подготовка на кадри, "Кинтекс" и "Слънчев бряг". През периода транспортното министерство е поискало "БДЖ - Локомотиви" да премине към БДЖ, от агенцията са отказали. Едно от дружествата, което също се очакваше да бъде приватизирано през тази година - НИТИ, няма да се продава заради съдебен спор с "Арсенал" - Казанлък.

От май Агенцията за приватизация се обедини с тази за следприватизационен контрол. Приходите, които са събрани от контролна дейност през периода, възлизат на 7.8 млн. лв. и 260 долара. Агенцията трябва да събере още около 1 млрд. лв. от неизпълнени приватизационни задължения към държавата и цени на сделки.  Изразходваните пари за следприватизационен контрол са 981 550 лв.

През първите шест месеца на годината е изплатена цената на осем продадени предприятия. От общо 246 договора, които подлежат на контрол за доплащане, 221 са в просрочие. По-голяма част от получените от ведомството пари за полугодието се дължат на внасяне на неустойки и лихви по неизпълнени приватизационни задължения и забавяне на плащанията.

От януари до края на юни Агенцията за приватизация е подала нови искови молби за 3.3 млн. лв. Висящите дела по инстанции са за над 600 млн. лв., а вече присъдените вземания възлизат на над 360 млн. лв. Според източник от приватизационното ведомство голяма част от тях няма да могат да бъдат събрани, тъй като зад името на фирмите няма реални активи.

Приходи на АПСК за първото полугодие на 2010 г.  (в лв.)

В парични средства - 14.24
В непарични средства - 545 081.
Приходи от предишни години - 76 902.85

Източник: АПСК
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати