26 Април 2024 г. Петък

Ползата от ЕС досега: 1,78 млрд. евро

2010-10-01 22:08:57

От 1 януари 2007 г. до 30 юни 2010 г. България е получила от ЕС 3,21 млрд. евро.

За този период страната ни е платила 1,237 млрд. евро вноски за членството си в съюза.

Това каза министърът за управлението на еврофондовете Томислав Дончев в отговор на депутатски въпрос днес в параламента.

Нетната позиция на страната ни е положителна и към 30 юни тази година тя е 1,783 млрд. евро, посочи той.

Получените пари са по линия на структурни и кохезионни фондове, предприсъединителни инструменти, фонд "Козлодуй", инструмента за улесняване на паричните потоци "Шенген", директни плащания за земеделците, оперативната програма за развитие на селските райони, уточни Дончев.

 

Той отбеляза, че на четвъртата ни година от членството в ЕС българите би трябвало вече да са усетили конкретния ефект от членството.

Вместо това обаче държавата се бори с мнението, че България едва ли не е нетен донор на страните членки.

Дончев посочи, че системата ни за контрол на усвояването на парите от ЕС е определяна като "жестока", но точно от такава система България има нужда.

В началото на мандата правителството се сблъска с редица проблеми при изпълнението на програмите, отбеляза още министърът.

Сред тях са липсата на положителна оценка на системите за управление и контрол от страна на ЕК, неработещата информационна система за управление и наблюдение по оперативните програми, усложнените административни процедури и недостатъчния административен капацитет, изброи Дончев.

Ползите на страната от членството не се изчерпват с получените средства, както и разходите, които правим за членството си, не приключват с платената вноска към бюджета на ЕС, смята министърът.

Три или четири независими нива формират силната система за контрол, която в момента функционира в България, обясни Дончев, като отбеляза, че трябва да се насърчава гражданският контрол.

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати