20 Април 2024 г. Събота

"Евростат" призна статистиката ни за надеждна

2010-10-01 22:04:41
Българската статистика произвежда солидни и надеждни данни. Ние сме убедени в нейната независимост, защото в противен случай щяхме да предприемем съответните наказателни процедури срещу България.

Такава оценка даде днес генералният директор на европейската статистическа служба "Евростат" Валтер Радемахер на пресконференция в рамките на двудневната редовна конференция на службата в София.

Той обаче се въздържа да постави оценка "отличен" - защото според него трябва да се даде пространство за усъвършенстване на българската статистика, и й писа "много добър".

Председателят на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева прие бележката и призна, че е необходимо да се подобри методологията и да има повече информация за сектора на услугите, които през последните години все повече се развиват за сметка на дяла на индустрията. 

"Трябва да е ясно, че начините, по които се правят отчетите в Министерството на финансите, и начините, по които се правят изчисленията от статистическите служби, са две различни неща. Службите са задължени да работят по т.нар. "европейски стандарт за национална сметка", отбеляза Радемахер. 

По думите му неотдавнашната проверка в България е била редовна, а не извънредна, и е имала за цел да установи дали споменатите стандарти се прилагат стриктно. Според заключението всички данни се изчисляват по стандарт и са правилно приложени.

Помолен да коментира съмненията на еврокомисаря Оли Рен относно българските статистически данни за бюджетния дефицит, шефът на "Евростат" заяви, че това е един "типичен пример на недоразумение". 

"Има много голяма разлика между статистика и прогноза. Статистическите данни се основават на внимателни наблюдения, докато прогнозата е опит да се анализират тези данни и да се извлече съответната информация"

"Не е нито моя работа, нито имам правомощия да давам оценка за качеството на прогнозата, аз се занимавам с качеството на статистиката". 

Радермахер подчерта още веднъж важността данните, които произвежда българската статистика, да са сравними с произвежданите от други страни членки на ЕС, тъй като по думите му за Общността е важно решенията да бъдат взимани въз основа на сравнима и извлечена по една и съща методология информация.

Според Радемахер никъде другаде по света информацията за дълга и дефицита не се контролира толкова строго, колкото в "Евростат".

Той коментира случая с Гърция, при който бяха подадени неточни статистически данни, които в последствие разкриха, че страната има много по-голям бюджетен дефицит, отколкото е обявила. 

Една от причините, поради които това се случи и доведе до мониторинг и съответната наказателна процедура, бе, че независимостта на статистическата служба в Гърция не беше уредена законово, обясни шефът на "Евростат". 

Винаги, когато получим такива индикации, предприемаме съответните наказателни процедури, увери той. 

Бюджетът на НСИ за тази година е намален с 20%, същото е и за следващата година, като задачата е с 1/5 по-малко пари да произведем същото количество информация, съобщи на срещата Мариана Коцева. 
източник: vesti.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати