19 Април 2024 г. Петък

Първанов: Бойко, бъди мъж със самочувствие!

2010-10-01 18:14:50

"Няма основания да очакваме политическа дестабилизация, за да ми се наложи да правя служебен кабинет". Това заяви президентът Георги Първанов в Роман по повод репликата на премиера, че ще си подаде оставката, ако има масови стачки.

"Стачки има в цяла Европа, а въпросът с оставката на министър-председателя въобще не стои, но бих го посъветвал да не изпуска такива реплики", каза държавният глава. 

"Бих му препоръчал малко повече характер и самочувствие, защото този момент на криза изисква наистина мъжко поведение", допълни държавният глава.

Той оцени като пробив в кадровата политика на Бойко Борисов оставката на Анна-Мария Борисова, защото втори министър на този ресор не успява да се справи с възложените му задачи.

„Но най-важното – това е знак за погрешна финансова политика, за недобре приоритетно подредена бюджетна политика. Защото и вълшебник да сложим на мястото на здравния министър, той няма да се справи, ако няма солидния тил на едно осигурено здравеопазване”, заяви той.

Георги Първанов заяви, че е напълно съгласен със синдикатите  и Българския лекарски съюз, според които "ключът" е във финансирането.

„ Ако не се намери това решение, не само здравната реформа е обречена, но може да се стигне до крах на самата здравна политика“, каза Георги Първанов.
    
„Не съм убеден, че излизаме от кризата“, коментира още държавният глава статистиката, че брутният вътрешен продукт се е увеличил с  0,5 на сто през последния месец. 

Според него най-вероятно става  дума за смяна на методиката при отчитане на показателите, 
защото не се забелязват видими промени в производството и в икономиката на страната.

Георги Първанов отбеляза, че не би трябвало да се подхранват  излишни илюзии. 

Според него кризата продължава не само у нас,но и в Европа. Той добави, че се забелязва дори нова вълна на рецесия в някои европейски страни и би трябвало да се извлече необходимата за нас поука от този факт. 

За първи път Георги Първанов отговори категорично, че няма да прави президентска партия, тъй като, по думите му, в България партиите са достатъчно.  
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати