24 Април 2024 г. Сряда

Академична тухла за Игнатов

2010-10-01 13:11:57

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев подари тухла от първата сграда на СУ на министър Сергей Игнатов минути след откриването на академичната учебна година и приветственото си слово.

Министър Игнатов заяви, че приема тухлата като единкрайъгълен камък, около който ще продължи изграждането на системата на висшето образование в България.

В аулата на Софийския университет проф. Илчев заяви, че за българите Университет е Софийският университет - най-добрият български ВУЗ, единственият в европейските класации и единствен, стремящ се към нивото на европейското образование.

Алма Матер е на това ниво въпреки „дребните злоби към нас и сред нас, въпреки неприязънта, преоблякла се в политически или по-скоро чиновнически одежди", смята ректорът на СУ.

Той приветства първокурсниците с предупреждението, че постъпват в университета в една нелека година. „Политици ви обещават светло бъдеще, ако потърпите и стиснете зъби. Това светло бъдеще аз съм го живял цял живот. Не ми харесва", сподели ректорът на ВУЗ-а.

Той допълни, че иска студентите да живеят в светло настояще и допълни, че с горчива ирония обещава малко, но от сърце.

Обществото ни не цени образованието и науката - кълне се в тях, но пренебрежително ги загърбва", каза още в приветственото си слово проф. Илчев.

Той посочи, че не иска да се помрачава празникът заради протести, тъй като студентите са заслужили да празнуват откриването на учебната година. Той допълни обаче, че годината не е само от празници и предупреди, че протестите ще продължават „ако искаме да запазим и нашето, и вашето достойнство."

Не се страхувайте да спорите и да изказвате несъгласието си", подчерта още той и допълни, че въпреки всичко е доволен, че има и студенти, които протестират, макар и срещу ръководството на СУ.

Ректорът изтъкна, че университетът продължава да сключва договори с много европейски ВУЗ-ове и продължава да печели важни проекти, тъй като в него работят добри специалисти. „Вие сте гаранцията за независимостта и сигурността на България, а не армията, за която тази година в бюджета са отделени наполовина повече средства", категоричен е Иван Илчев.

Той посочи, че завижда на студентите за бъдещето, което е пред тях и за възможностите, които им се разкриват.

„Всички нужди не могат да бъдат удовлетворени. Дори и да не сме в криза, непрекъснато трябва да бъде в процес на градивна промяна", заяви от своя страна министърът на образованиетоСергей Игнатов.

Той изтъкна, че гледа оптимистично на българското образование и за пореден път посочи, че политиката трябва да бъде насочена към задържане на младите хора в България.

„Дори и да не успеем да ги задържим тук, трябва да можем да им обещаем, че след 4-5 години ще могат да се върнат в България и да се реализират в родината си", заяви още той.

Ако искаме да управляваме света, трябва да се научим да управляваме себе си".

Той посочи, че предстои среща между ректора на СУ,финансовия министър Дянков и самия той. На срещата проф. Иван Илчев ще трябва да представи план за действие, а финансовият министър ще опита да намери средства за допълнително финансиране на базата на този план.

Нямаме пари за капиталови разходи, каквито бяха отпускани досега", призна министър Игнатов. Той подчерта, че най-важната задача, която в момента стои пред него и пред финансовия министър, е да се намерят минимум 4,5 млн. лева, с които да се изплатят стипендиите на студентите за последните три месеца.

Във връзка с протеста на студентите от СУ заради спряната топла вода в Студентски град министър Игнатов заяви, че разплащането с „Топлофикация" е въпрос на автономно разпределяне на парите в университета. По думите на Игнатов, Алма Матер има сключен договор за разсрочено плащане с „Топлофикация", който вече е влязъл в сила.

Правителството има желание да финансира университетите в България, увери министър Игнатов и допълни, че минимум 40 млн. лева трябва да бъдат отделени като инструмент за реформи в ВУЗ-овете.

Междувременно, пред Ректората на СУ близо 30 души, някои от които облечени с хавлии, протестираха заради спряната топла вода в общежитията.
Те бяха разпънали плакат с надпис „Само топлата вода не ни грее".

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати