18 Април 2024 г. Четвъртък

Подмяната

2010-10-01 10:20:29

Жизнерадостен репортаж за посещението на българския министър-председател в САЩ.  Кръжи се около еднакви костюми и вратовръзки, непринудено и свойско държане (да си пич ли е единственият белег за достойнства), любопитство към един ролс-ройс.

Прекрасна атмосфера за какъвто и да е мач - квартален или от първенството ни. Одобрение извира отвсякъде. Почти се чува характерният звук от дружелюбно люпене на семки.

Но защо така? Ние и без това си знаем, че е готин. Да не би да ни трябва жокер, за да си припомняме всеки път? Или ни смятат за недосетливи и затова продължават в същия дух. Не е ли малко обидно. А може би няма да разберем, ако конкретно и кратко ни се съобщи за целта на срещите и за резултата от тях. Сигурно затова трябва да прелива от пикантерия, пиперец малко да му се турне, та да се почувстваме по-съпричастни и някак - по нашенски - седнали или полегнали на черга или килимче. Във втората позиция бихме могли да опитаме да изядем и по една круша - което е действие с повишена трудност, защото изисква и известно умствено усилие може би.

Подмяна е това. Подмяна на сериозна журналистика с подмазваческо лиготене. Не е добра тази „услуга” за обекта на усилията й.  Дали пък услугата не е взаимна. Дали не хвърчат само ниски топки. Гроздето до едно време е кисело. После узрява. Който не го стига - ще каже като лисицата. И ще си пуска и лови ниски топки до Второ пришествие.

Огледайте се наоколо - всичко е подмяна на нормалното. Уж като при другите от Европейския съюз, но не съвсем. Фасада и имитация. Зад фасадата няма нищо, а имитацията демонстрира траен отказ от смисъл и съдържание.

Такава подмяна се прави целенасочено. А грешките се трупат и трайно се покриват, но вредата от тях се задълбочава и мултиплицира. Отново е подходящ примерът с тези 238 дечица, изгаснали за период от десет години. Подобни „грижи” смитат проблемите под килима, вместо да ги разрешават. А отговорните за разрешаването им присъстват или говорят (или и двете заедно) с „широко затворени очи”.

Българската православна църква се сетила, че в училище трябва да се изучава вероучение. А тя нещо направи ли, за да привлече деца и възрастни? Повече от половин век (не без чужда „помощ” ) тя сведе дейността си до обикновен битовизъм с почти чиновнически привкус - сватби, погребения, кръщенета, освещаване на офиси, автомобили. А у някои отци се породи тънък нюх за бизнес и операции със земя.

Било е време, когато българската църква не само е отбелязвала кръговрата на живота, а е изпълнявала мисия. Примерно - в Македония (края на ХІХ и началото на ХХ век) тази мисия е била опазване и утвърждаване на чувството за национална принадлежност у българското население. Днес под родния етнически етикет има струпани и доста сурогати и отпадъчни продукти. Защо българската православна църква не каже нещо за тях? Защо от нея не се чу глас за децата от споменатите домове? Дали не е подменила духовното си призвание с търговско такова?

Можеше ли тя в годините на промяната да бъде това, което беше църквата в Полша? Не можеше, а върху причините за това няма да се спирам сега. БПЦ в днешния си вид демонстрира необратима дивергенция от Бог и от предназначението си. Какъв смисъл ще има тогава от равномерно каканижене в часовете по вероучение, щом няма да има кой да запали искрата? Затова трябва да се почне на чисто. Така трябваше да протече и преходът - с чисто начало, а не - с поредица от фалстартове и подливане на вода - уж за късмет.

Дотук с примерите за обмислена подмяна и произтичащите от нея грешки.

Има и друг тип грешки - неволни и еднократни, комични и невинни. Бившият министър на правосъдието на Франция и сегашен евродепутат Рашида Дати в интервю подменила несъзнателно две думи. Вместо „инфлация” казала „фелацио”. Каквато и да е причината за нея, грешката вече става обект на редица забележки - кои по-благосклонни, кои по-саркастични. Но не е ли по-съществено, че й липсва всякакъв разрушителен ефект - нито ще убие някого бавно, нито ще е част от хор, възпяващ масовото обезмозъчаване. Това си е лична грешка и толкова.

Искам да кажа, че от подмяна до подмяна има разлика.

Силвия Белева

http://www.svobodata.com/

източник: actualno.com

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати