25 Април 2024 г. Четвъртък

От всеки ъгъл - Красьо!

2010-10-01 09:49:15
Съдии и прокурори се изредиха днес през Софийския районен съд, за да се обяснят как и защо са се запознали и срещали с Красьо. Кафене до Висшия съдебен съвет, фитнес и чалга сближили магистратите със скандалния бизнесмен.

От всеки ъгъл, където са се озовавали избрани родни магистрати, е дебнел Красьо.

Това стана ясно от обясненията на съдии и прокурори, призовани като свидетели по делото за лъжесвидетелстване срещу Красимир Георгиев, прекръстен във Висшия съдебен съвет на Красьо Черния.

Днес най-после тръгна делото срещу него в Софийския районен съд. Той е подсъдим затова, че на 24 юни м.г. при разпита си пред прокурор Първолета Никова от градска прокуратура, е излъгал, че не познава магистрати.
Любопитна подробност е, че тогавашният разпит е свързан с разследване за търговия с влияние в съдебната власт, но до обвинение там не се стигна и остана само делото за лъжесвидетелстване.

В залата бяха призовани 14 съдии и прокурори, за които е доказано, че са се познавали с със сочения за лобист в съдебната система, но се явиха само половината.

Кафе, фитнес и чалга са част от допирните точки на Красьо с магистратите,

стана ясно от показанията им. Прокурорът от Окръжна прокуратура в Стара Загора Петър Василев се запознал случайно с Красьо в София - в кафе до Висшия съдебен съвет, известно като "Музея".

Един колега ме покани на масата, където беше и той. Считах, че е съдия. Разменихме си телефонните номера, защо не? Имах намерение да си контактувам с него,

заразказва Василев. След това призна за още срещи с Красьо, но никога не ставало дума за услуги или предложения за помощ в кариерното израстване.

Докато разпитваше колегите си магистрати, съдия Ваня Горанова настойчиво ги питаше на колко години са и на каква възраст им е изглеждал Красьо. Според прокурор Василев, 28-годишният Красьо бил "около 40-годишен", а колегата му прокурор Петър Мидов от Хасково даде на подсъдимия максимум 30 години. Интелигентен младеж, приятен на вид и закръглен, бяха другите магистратски характеристики за Красьо.

Прокурор Мидов бил в същото кафе с Василев, където и той се запознал с младия бизнесмен. Имало обаче и втора среща, в нощта преди изборите във ВСС за административни ръководители.
Мидов разказа, че имал среща около 22.00 ч с Василев пред хотел "Рила" в София, където отседнал.

От един изход пред хотел към мен се приближи Георгиев. След известно опознавателно оглеждане, се приближи,

започна разказа за случайната среща Мидов. Тогава Красьо го заговорил, че са се запознавали във въпросното кафене. Прокурорът си спомнил и започнали "общите разговори". По думите на Мидов, с известна самоирония Красьо му казал, че няма никакви интереси в Хасково, освен фолк музиката. Подсъдимият обаче подхвърлил на прокурора, че чул за него някакви лоши слухове, което провокирало после още 2 разговора между тях.
На сутринта след слчуайната среща, Мидов пак видял Красьо пред хотела...

Съдия Йорданка Неделчева от Велико Търново пък се запознала с Красьо покрай общия им познат Севгин Осман. Неделчева и Осман ги свързвала общ страст - риболова.

Красьо настоятелно искал да се запознае с нея през Осман. Неделчева обаче била много предпазлива в контактите и се обадила на близък военен съдия в Плевен, който и направил услуга - проверил и казал, че Красьо не е регистратиран в полицията в града. Видели се, но не стана ясно за какво са говорили, били много общи теми. Веднъж се засекли и пред прословутото кафе до ВСС, но само си кимнали.

Любопитни показания даде пред съда районният съдия в Шумен Тодор Тодоров. Той потвърди пред съда показанията си в досъдебната фаза.

Ти няма да ходиш никъде, нямаш проблем! Аз имам 15 гласа във ВСС, като наближат изборите, обади се,

казал Красьо на Тодоров м.г., когато съдията кандидатствал за шеф на съда в Шумен. Запознал ги журналист от града, който предложил на Тодоров да се срещне с бизнесмена. Съдията обясни, че приел думите на Красьо "на едро" и не потърсил помощта му.

Разбрах, че е въздухар и повече не съм го търсил, каза Тодоров и поясни, че всеки търси ходатайства и подкрепа при такива гласувания.

Както върви процеса, явно отиваме на Страсбург - предварително се вземат решения, предварително ни съдят,

уточни Тодоров. Той е особено засегнат, че е понижен в ранг за 2 години. По думите му, е срамота, че четирима негови колеги са уволнени заради Красьо. Тодоров обаче не се засрами, единствен от колегите си свидетели по делото, да представи на съда касови бележки от бензиностанции и хотел, с които да удостовери харчовете си за идване до София, които ще му плати съда.

Апелативната съдийка в Бургас Веселина Герова пък заяви, че е сърдита на колегата си Милчо Ванев от Търново, който я запознал с Красьо. Герова имала проблем с административния си ръководител, което споделила на Ванев и той и предложил да я запознае с Красьо.

Смятах, че е магистрат или член на ВСС,

обясни Герова и каза, че след като се срещнала с Красьо веднага разбрала, че не е този, за който го мисли. Тя не му споделила проблема си, но по-късно той сам я потърсил, за да се интересува от конкурсите за постове в Бургас.
Не предложи съдействие, но прозираше, че би могъл, каза още Герова.

Друг магистрат от телефонния указател на Красьо е съдия Димитър Кирилов от Плевен. Той пък каза, че се запознали във фитнес център в града. Красьо му помогнал в търсенето на офиси в града за съпругата на съдията, която била пък частен съдебен изпълнител. За ходатайство изобщо не ставало дума.

Още по-лични се оказаха контактите на Красьо с зам.-окръжния прокурор на Плевен тогава Димитър Захариев.
Запознахме се през 2005-а на рожден ден на колега в дискотека "Анаконда", спомни си Захариев. Втората им среща била вече в дома на магистрата.

Съпругата ми от 2003-а е текстописец на "Пайнер". Тя беше поканила приятелката на Красимир - Магда вкъщи

и тогава дойде и той, обясни Захариев и каза, че никога не са говорили с подсъдимия по въпроси, свързани с работата.

Кога чухте от мен да кажа, че нямам контакти с магистрати? Откъде вадите това заключение?

Tам за друго неща става въпрос, но не искам да го разяснявам преди да стане ясно в съдебна зала. Това ме спира да ви го разесня. Следете процеса, ще стане по-интересно по-нататък, коментира в почивката на заседанието днес Красимир Георгиев.

Той и адвокатът му Христо Ботев обвиниха прокурор Първолета Никова, че в проткола от разпита на Красьо, в който са записани думите му, че няма познати магистрати, не са написани въпросите, които тя му е задала. Освен това, с Красьо имало и адвокат, което също не е описано.

Адвокат Ботев попита, в какво качество днес прокурор Никова също дава показания. Тя пък обясни, че не е вписала адвоката, защото Красьо не ползвал услугите му по време на разпита.

На какъв точно въпрос аз съм отговорил по този начин? Няколко човека мои приятели...Някои се оказа, че са били магистрати. За едни съм знаел, за други - не, каза още Красимир Георгиев.

Следващото заседание по делото ще е на 7-и декември, когато трябва да бъдат разпитани още магистрати, които днес не се явиха. Част от тях обяснили отсъствието си с дела и пътувания в чужбина.

източник: bnews.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати