20 Април 2024 г. Събота

Бюджет 2011 и вот на недоверие влизат в НС

2010-10-01 09:38:43
Проектът на Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 г. влиза днес в Народното събрание.

Министърът на Финансите Симеон Дянков ще го връчи на председателя на парламента Цецка Цачева.

В Бюджета за следващата година е заложен икономически ръст от 3.6 % или над 77 милиарда лева. Планираният дефицит е 2,5 на сто от Брутния вътрешен продукт или 2 милиарда лева.

Пенсии и заплати няма да се увеличават – минималното работно възнаграждение ще остане 240 лева. В тази връзка финансовият министър коментира преди дни, че е успех, че те няма да бъдат намалявани.

Правителството очаква приходите от данъци да се учеличат. Предвижда се ДДС в туризма да се уеднакви – в момента данъкът е 7% за организираните пътувания и 20 на сто за неорганизираните, като се очаква единната ставка да бъде 9%.

Издръжките на отделните министерства и субсидиите за общините като цяло ще останат на нивата от тази година. Повече пари са предвидени за здравеопазване, инфраструктура и съфинансиране на европейски проекти.

Против Бюджет 2011 вече се обявиха синдикатите и работодателите. От Българската стопанска камара определиха основните параметри в него като „твърде оптимистични спрямо сегашните условия и перспективи“.

В часа, в който финансовият министър ще внесе проекта за държавния бюджет, Коалиция за България и ДПС ще внесат вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

Той е заради кризата в здравеопазването, където според опозицията  „провалът на правителството е най-видим“.

Левицата и ДПС са категорични, че независимо от оставката на здравния министър Анна-Мария Борисова, основанията за вота не отпадат.

При гласуването в пленарната зала не се чакат изненади.

„Атака“ вероятно ще подкрепи твърдо кабинета. Това се очаква да направят и депутатите от „Синята коалиция“, които критикуват липсата на реформи в здравеопазването, но заявиха, че оставката на Борисова обезсмисля вота.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати