25 Април 2024 г. Четвъртък

Започва закриване и на съдилища

2010-09-30 20:34:24
Подобно на здравеопазването съдебната система се готви за преструктуриране и започна дискусия за закриване на съдилища в малките градове. Магистрати от цялата страна се събраха, за да решат как ще се определи кои са най-ненатоварените и какви мерки да се вземат, за да се справят с поставената от правителството цел за програмно бюджетиране, което означава пари срещу работа.

Да се изчисли натовареността на съдебната система и да се управлява според този анализ е записано в неотложните мерки на кабинета за реформи, които трябва да бъдат изпълнени до края на годината.

Шефът на бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет Иван Колев съобщи на магистратите, че цената на правосъдието варира драстично в различните градове. "В Софийския районен съд едно дело струва 83 лв., а в Малко Търново излиза 1257 лв.", съобщи той.

Рекордно скъпо е правосъдието във военния съд в Плевен - 3552 лв., а в административните съдилища в малки градове като Разград и Силистра е от 1500 лв. до 1091 лв. Цената се получава, като се раздели сумата за издръжка на съда - заплати, режийни, поддръжка на сграда, администрация, на броя на решените дела.

Колев използва срещата, за да съобщи на съдите, че бюджетът на системата за догодина ще е същият като тази - 387 млн. лв., но без да се отчита инфлацията и при намалена държавна субсидия. Тринадесета заплата няма да има, каза той.

"България е на първо място в Европа по брой на прокурорите и на районните съдилища на глава от населението, а и по брой съдии сме в челните места. Ако аз съм финансов министър, ще попитам какво въобще искате", заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.

Той посочи, че 20 години непрекъснато са се създавали нови съдилища в малки населени места като Царево и Гълъбово. "Сега в Костинброд има 6 съдии и 7 прокурори", каза Пенчев и посочи, че за година там са внесени едва 11 обвинителни акта.

Той предложи да не се уволняват магистрати, а районни съдилища, които са на 10-15 км едно от друго, да се обединят в едно. "Тази реформа ще спести много пари на държавата и законодателят трябва да вземе отношение по нея", призова бъдещият омбудсман Пенчев.

"Трябва да намерим баланса, защото винаги в София ще има най-много дела, а и ако толкова завиждате на тези, които решават по 8-10 на месец, защо не отидете да работите в Малко Търново"В малкия град си сам и един ден гледаш граждански, на другия наказателни, след това облигационни и семейни дела, в София имаш 83 дела на месец, но поне 50 от тях са заповедни производства (дела по документи, които се решават бързо без заседания - бел. ред.)."

Анализ на Висшия съдебен съвет показа, че има съдии, които гледат в пъти по-малко дела от останалите си колеги. Един от най-драстичните примери за икономически необосновани съдилища е този в Гълъбово, открит по времето на тройната коалиция. Той е само на 18 км от по-големия град Раднево и обслужва едва 16 хил. души. За сравнение - районният съд в близкия Казанлък правораздава за 130 хил. души.

Подобни реформи са правили почти всички страни в ЕС, каза членът на ВСС Капка Костова. Това е чиста математика, по приблизителни изчисления един съдия може да работи най много 1600 часа годишно, обясни тя. В системата в момента има 2100 съдии, 1520 прокурори и 501 следователи.

Цената на едно дело

83 лв. в районния съд в София
1257 лв. в районния съд в Малко Търново
3552 лв. във военния съд в Плевен

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати