19 Април 2024 г. Петък

КНСБ се вдигат на 7-и

2010-09-30 20:31:31

КНСБ ще продължи протестната кампания срещу законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Това стана ясно по време на пресконференция в централата на синдиката.

Протестните действия, които са планирани за 7 октомври в столицата, имат една единствена цел - този законопроект да не бъде приет на Народното събрание, за което ще се използват всички позволени законови средства.

От КНСБ заявиха, че очакват следващата седмица премиерътБойко Борисов сам да ги покани на среща, за да обсъдят за пореден път проблема.

Синдикалистите изтъкнаха, че ще продължат да търсят варианти този законопроект да не стане факт и никакви обществени, политически и други явления няма да им повлияят.

По думите им очаква се в палатковия лагер, разположен пред Народното събрание, да бъдат събрани няколкостотин хиляди подписа в подкрепа на исканията им. Според тях тази подписка не бива да се неглижира и пренебрегва от премиера Борисов.

От КНСБ са категорични, че ако тези техни действия не помогнат да се предотврати приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, те ще се обърнат и към Международната организация на труда, защото чрез него се отнемат законови права на работниците.

Според Васил Яначков от Синдикална федерация „Металици" този , който е предложил законопроекта в частта му за ранно пенсиониране на категорийните работници има за цел или да провокира правителството, за да го вкара в сблъсък с населението, или просто не го разбира.

По думите му на подготвяната пенсионна реформа на практика лишава хората от правото на ранно пенсиониране.

От СФ „Металици" предлагат придобилият правото на пенсия по досегашната система човек да получава от професионалния фонд съответната сума в зависимост от неговите натрупвания в този фонд, а останалата част до полагащата му се пенсия да се допълва съгласно формулата за изчисляване на пенсията от НОИ.

Друго предложение на „Металици" е да се запази точковата система като за всяка календарна година броят на точките се увеличава с половин точка.

Това означава нарастване на изискването за възраст и осигурителен стаж с около 3 месеца на година, заяви Яначков.

По думите му е възможен и трети вариант - компилация на първите два.

Красимир Кръстев от своя страна заяви, че този законопроект на всяка цена трябва да се оттегли от НС. В този си вид, особено в някои части - стаж и категорийни работници, той е несъстоятелен, подчерта Кръстев.

Според него трябва да продължат да се търсят решения относно точките, свързани ранното пенсиониране, което по думите му е „коренът на злото".

Кръстев заяви, че с промените, направени в системата през 2000 година, хората „трябва да чакат благоволението на умните глави, които да решат дали ще могат да се пенсионират през следващата година по Параграф 4".

От Асоциацията на миньорите пък поискаха удължаване на Параграф 4 - ал.1 и 2, от заключителните разпоредби до 2014 г. и т.нар. приплъзване до 2017 - 2020 г., за да може да се натрупат необходимите средства за по-ранно пенсиониране.

Председателят на Асоциацията на миньорите Пенчо Токмакчиев заяви, че те също са започнали събирането на подписка срещу законопроекта, в която до този момент са се подписали около 30 000 души.

По думите му представители на добивната промишленост също ще се включат в протеста на 7 октомври в столицата, а други ще стачкуват на работните си места.

Ние не искаме непременно да създадем бъркотия в държавата, подчерта Токмакчиев.

Той изрази своето възмущение, че в подписката участват и работници от КТ „Подкрепа", които обаче са отказали да се включат в демонстрациите на 7 октомври. Не може, когато един синдикат защитава интересите на работниците, другият да му се противопоставя. Ние защитаваме социалните и икономически права на всички категорийни работници, а не само на нашите членове, заяви Токмакчиев.

Елка Арнаудова - зам.-председател на Националната федерация на енергетиците, заяви, че тяхната цел не е да търсят конфликт с правителството, а да бъдат намерени решения на проблема.Лутането на управляващите е доказателство, че те самите не са достатъчно стабилни и сигурни в това, което правят. При тях всяко последно решение е предпоследно, изтъкна Арнаудова.

В заключение от КНСБ подчертаха, че ще продължат протестната кампания със, без или въпреки КТ „Подкрепа" и няма да се съобразяват с никакви странични фактори.

Според тях в системата са необходими повече приходи, а не ограничаване на разходите.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати