2 Май 2024 г. Четвъртък

Не ща летящ старт като на Борисова!

2010-09-30 16:18:41

Малко преди обед, както беше обещано, името на новия министър на здравеопазването беше съобщено – Стефан Константинов бе представен на медиите не от премиера Бойко Борисов, а от неговия заместник Симеон Дянков. 

След като очерта основните моменти в CV-то на Константинов, вицепремиерът посочи, че той ще бъде предложен за гласуване в Народното събрание следващата сряда, за да може да „започне с летящ старт това, което вече е започнато”. 

Още първата реплика на Стефан Константинов обаче беше, че не иска да използва израза „идвам с летящ старт”. Той увери, че идва на новия пост воден от желанието си да подобри българското здравеопазване. Не съм поставял никакви условия. Просто съм искал... просто съм искал да... да имам свободата на действие по отношение на реформата. Надявам се, че ще получа необходимата подкрепа за тези действия”.

Стефан Константинов допълни, че не се чувства като „жертвен агнец”, защото „на този пост никой не го хващат от улицата и да го довеждат насила”.

Любопитна подробност от действията на новия здравен министър, но в качеството му на зам.-председател на БЛС. Той се е въздържал при гласуването дали да се организират протести срещу правителството.

 

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи още, че пари за здравеопазване ще има и до края на годината, и за следващата. Ще бъдат осигурени допълнителни 65 милиона лева до края на 2010 година, за да се реши проблемът със задълженията на болниците.

 

В бюджета за 2011-а пък били предвидени 400 милиона лева повече, отколкото в настоящия.

„Най-належащият проблем – финансовият, виждам, че намира едно добро решение”, коментира номинираният за здравен министър новината от Дянков.

Той увери медиите, че ще бъде диалогичен, и помоли за отсрочка за представянето на целия си екип.

Точно това обаче е едно от условията на десницата, за да одобри Стефан Константинов следващата сряда. 

Ваньо Шарков, който пръв от „Синята коалиция”

„Чисто политически, ние повече доверие в аванс не даваме на който и да е кандидат за министър на здравеопазването”. 

Депутатите на СДС и ДСБ искат ясна програма с конкретни отговорности, второ – ангажимент, че разплащането с болниците ще бъде възстановено.

„Тази глупост – лекарите да получават пари за юни-юли през октомври, повече да не се повтаря”, предупреди Шарков.

Ясен ангажимент, че лекарствената политика ще бъде оправена, искат още сините.

„Дали новият здравен министър е съгласен отново 800 милиона лева от здравни вноски да отиват в преходния остатък в бюджета за следващата година” – ще бъде един от въпросите, които десните ще зададат на Стефан Константинов при избирането му.

Опозицията пък видя конспирация в избора на новия министър. Според Хасан Адемов целта е да се минимизират усилията на лекарите, които подготвят протест за 15 октомври.

Със сигурност обаче стачка ще има, защото решението е взето от събора на българските лекари, увери Адемов. Другото притеснение на депутата е, че за пореден път се предлага лекар за политически пост.

„Аз не знам господин Константинов да има занимания с политика, а доколкото знам, здравеопазването е политика, а медицината е наука”, разясни Хасан Адемов.

Според него именно това е била основната грешка на Анна-Мария Борисова, която в крайна сметка е коствала поста й.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати