25 Април 2024 г. Четвъртък

Бурята Алекс – новата опасност за Мексиканския залив

2010-06-27 10:49:09
Тропическата буря Алекс достигна територията на Белиз в Централна Америка, съобщиха световните агенции, позовавайки се наНационалния център за ураганите в САЩ.

 

Рано днес тя е била регистрирана на около 30 км северозападно от най-големия град в страната - Белиз.

Силните ветрове достигат до 95 км в час и са придружавани от обилни валежи. Най-вероятно Алекс ще достигне Мексиканския залив тази вечер.

За момента прогнозите на експертите за мащабите на бурята и това дали тя ще окаже влияние на операцията по почистването на петролния разлив, са противоречиви. Според центъра Алекс няма да засегне района на нефтения разлив.

АП обаче цитира командващия бреговата охрана на САЩадмирал Тад Алън, който заяви, че "Бритиш петролиъм"обмисля да преустанови операцията по събиране на изтичащия в Мексиканския залив петрол. Всички знаем, чевремето е непредвидимо и всеки момент може да се случи рязка промяна, посочи той.

Ако се прецени, че бурята представлява сериозна опасностза живота на работниците, ангажирани с почистването на разлива, те ще бъдат евакуирани. В момента с тази дейност са ангажирани около 6 000 души.

 

БГНЕСПрипомняме, по-рано близо 300 работници от нефтената компания Шелбяха евакуираниот нефтени платформи в Мексиканския залив заради приближаващататропическа буря.

 

Ако дейностите по почистването на залива бъдат прекъснати, най-вероятно петролът ще бъде оставен да изтича от платформата на БП дни наред.

Сезонът на ураганите в Атлантика започва на 1 юни и приключва около 30 ноември, допълва АП. Според прогнозите на специалистите тази година над Атлантическия океан ще се зародят над 20 тропически бури, половината от които ще прераснат в урагани. Това се очаква и за Алекс.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати