28 Март 2024 г. Четвъртък

Ще се скъса ли световната мрежа?

2010-09-30 08:45:11

Уникалните IP адреси в  САЩ най-вероятно ще свършат към 2011 г., съобщи Ройтерс. В момента предаването на данните се осъществява съгласно интернет протокол версия 4 (IPv4), който изисква от всички устройства, включени в мрежата, да имат 32-битови (4-байтови) идентификатори във вид на последователни 4 групи по 3 цифри.

Установеният от този протокол лимит от около 4,3 милиарда (2^32) адреса в САЩ на практика е изчерпан. Причината е в огромното количество мобилни устройства.

 

Около 94,5% от достъпните IP адреси по протокол вече се изпoлзват, а оставащите 5,5% към края на 2011 г. ще бъдат разпределени между регионалните интернет регистратори (интернет адресното пространство в определена степен е свързано с географското местоположение, именно затова може да се определи по IP адреса местонахождението на компютъра) през следващата година.

 

„Предполагаме, че към края на 2011 година в нашите регистри няма да останат свободни адреси за интернет доставчиците”, заяви президентът на един от петте регистратора - ARIN (American Registry for Internet Numbers), Джон Карън.
 

Европейските страни и Китай вече започнаха активно да разширяват съществуващият протокол от новата версия IPv6, но САЩ засега изостават в тази област.

„Сблъскахме се с изчерпването на лимита от адреси в IPv4”, каза администраторът на Националната администрация по информатика и телекомуникации Лоурънс Стриклинг на кръгла маса по въпросите за внедряване на IPv6, в което взеха участие представители на правителството и интернет индустрията.

В работата на кръглата маса взеха участие представители на компаниите Comcast, Verizon и Google, които се съгласиха с необходимостта от бърз преход към новия протокол.

В САЩ вече е издадена директива, според която всички държавни служби трябва да настроят сървърите към протокол IPv6 до края на финансовата 2012 г.

Преходът към новия протокол ще е свързан с редица финансови инвестиции, както и с възможни случаи на несъвместимост на новия протокол с вече използваните технологии.

Актуалността на проблема за скорошното изчерпване на IP адресите отбеляза миналия месец и вицепрезидентът на Google, един от създателите на TCP/IP протокола - Винтън Серф, по време на посещението си в Москва.

Обаче преходът към новия протокол е свързан с редица проблеми, преди всичко с необходимостта от крупни финансови инвестиции от страна на бизнеса, а също така и с възможни случаи на несъвместимост на новия протокол с вече използваните технологии.

Протокол IPv6 е разработен през 1992 г. във връзка с решаването на проблемите на адресното пространство.
Броят на IP адресите в IPv6 ще бъде разрширен от сегашните 4,3 милиарда до повече от 3,4, умножено по 1038.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати