28 Март 2024 г. Четвъртък

Иде ли краят на времето?

2010-09-30 08:44:00

Група физици от САЩ и Япония твърдят, че според техни изчисления съществува 50-процентова вероятност „времето да прекрати своя ход“ в следващите 3,7 млрд. години. Други теоретици обаче оценяват изводите им крайно скептично и наричат авторите „софисти“, съобщава РИА Новости.

Вселената е възникнала преди около 13 млрд. години в резултат на Големия взрив и досега постоянно се разширява. Всички данни от видимата част на Космоса свидетелстват за това, че разширението става с ускорение, от което следва, че Вселената може да се разширява безкрайно.

Рафаел Бусо от Центъра за теоретична физика към Калифорнийския университет в Бъркли и неговите колеги застанаха срещу тази идея. В статия, поместена в електронната библиотека на Корнуелския университет, те заявяват, че безкрайно разширяваща се вселена не може да съществува, тъй като физическите закони не работят в безкрайния Космос. За да имат какъвто и да е смисъл тези закони, Вселената трябва да има край и те изчислили най-вероятната дата, когато този край ще настъпи.

„Безкрайната инфлация (разширяване на Вселената) има редица важни следствия. Всяко събитие в нея, което има нулева вероятност, ще се случи безкрайно много пъти“, пишат учените.

 

Но ако съществува безкрайно количество на всяко възможно наблюдение, става невъзможно да се определи вероятността на което и да е събитие. Към такава ситуация законите на физиката са неприложими.

Единственият изход от тази главоблъсканица, според авторите на статията, е да се предположи някаква катастрофа, която ще сложи край на Вселената. Тогава вероятностите отново получават смисъл и законите на физиката отново придобиват власт.

„Времето едва ли ще стигне до края си в нашата епоха, но съществува 50-процентова вероятност неговият край да настъпи в следващите 3,7 млрд. години“, пишат те. Това означава, че краят на времето ще дойде още по време на жизнения цикъл на Слънцето и Земята.

Бусо твърди също, че макар да не е известно какъв тип катастрофа ще доведе до края на времето, човечеството няма да може да види кога ще се случи това. С други думи, хората ще „влетят“ в тази катастрофа с пълен ход, преди да забележат каквото и да е нейно въздействие.

Нови софисти?

Други теоретици са настроени крайно скептично към това изследване, както и към други теории на Бусо. „Той е любител на софизма, съвременен Зенон“, казва пред РИА Новости Алексей Старобински, главен научен сътрудник на Института за теоретична физика „Ландау“ към Руската академия на науките.

Според него изявлението на авторите, че ако краят на времето съществува, то той не може да се наблюдава „в човешките представи означава, че няма край на времето“.

Старобински отбелязва, че Бусо и неговата група неточно разбират израза „вечна инфлация“.

„Това не трябва да се разбира буквално, а в по-висш, философски смисъл – точно както разбираме и тезата „материята е вечна“.


източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати