20 Април 2024 г. Събота

Турските "тигри" засилват търговията с Иран

2010-06-27 00:00:32

Сарафите под сянката на историческия пазар на Истанбул Капалъчаршъ дават изпратени от Иран пари на турски износители.

Камиони и микробуси  превозват платове и дребна техника през границата в Ислямската република.

Докато Западът възпира търговията с Иран, процъфтяващото поколение дребни бизнесмени, т.нар. "Анадолски тигри", тихо изгражда нов мост за търговия с Близкия изток.

В тези оживени улички на Истанбул турски и ирански търговци поддържат старата ислямска система "хавала" на паричен трансфер, разчитайки повече на доверието отколкото на писмени документи.

В "хавала" доверието е много важно за бизнеса и така е в нашите отношения с иранците, каза Йозан Зийлян, който от офиса си в Истанбул следи износа на няколко компании в рамките на частния турски холдинг MLS.

Отношенията между Турция и Иран достигнаха нови висоти по-рано този месец, когато членката на НАТО и кандидатка за членство в ЕС гласува срещу налагането на нови санкции срещу Иран заради ядрената му програма в Съвета за сигурност на ООН с мотив, че тези стъпки само спъват демокрацията.

Това решение може и да е струвало на Анкара известен капитал сред западните съюзници, включително политическите и военни лидери на САЩ, които все още смятат Турция за дипломатическо предмостие към Близкия изток с цялата му сложност.

Безпрецедентното затопляне между Анкара и Иран в последните години обаче спечели милиарди долари на Анадолските тигри, наречени така заради надмощието им в района на централен Анадол.

Търговията нараства откакто партията на премиера Реджеп Тайип Ердоган се изкачи на власт преди осем години.

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) се възприема като мюсюлмански вариант на християн-демократическите партии в Западна Европа, консервативна по социалните въпроси и либерална по икономическите.

Критиците на ПСР я обвиняват в ислямистки залитания и често сочат задълбочаващите се отношения на Турция с правителства, на които Западът няма доверие, като знак за това накъде е насочен уклонът й.

След Ислямската революция през 1979 г. влиятелната в Турция армия определи Техеран като най-голямата заплаха за светската държава.

Бизнес, дипломация и политика

Тази година Иран вероятно ще стане 12-ият най-голям потребител на турския износ, закупувайки главно химикали, текстил и техника от малкия и средния бизнес в Турция.

През 2009 г. Турция е изнесла стоки на стойност около 2,025 млрд. долара в Ислямската република, с над 500% повече от 2002 г., когато ПСР дойде на власт и експортът бе на стойност 334 млн. долара.

Бизнесът се увеличава и със Сирия, с която Турция стигна до ръба на въоръжен конфликт през 1998 г., и с Ирак, където облекчаването на политическите отношения в северната кюрдска част също отварят пазарите за Турция.

Последствията са най-различни. Едно преначертаване на търговията по източните граници, които дълго време представляваха истинска търговска задънена улица, би могло също така да намали бедността в турския Югоизток, която помага за разпалването на кюрдския сепаратизъм.

Създаването на капиталова база е това, което ще съответства на една външна политика, която чакаме отдавна, каза Мехмет Бесимоглу, икономист от базираната в Истанбул "Ояк инвест".

Европейският съюз изпреварва значително останалите като основен клиент на турски стоки и най-голям инвеститор в Турция, какъвто вероятно и ще остане, но анализаторите смятат, че правителството се опитва да разнообрази отношенията.

Предвид слабия растеж и други рискове (в Европа) правителството може би се опитва да намери защита за Турция, казва Бесимоглу.

Увеличаващият се интерес на Турция към Изтока предизвика безпокойства сред някои западни политици, че ориентираните към ЕС реформи може да бъдат пренебрегнати.

Тези източни връзки обаче, както може да се спори, също така засилват стратегическата важност на страната и значението й като партньор на Запада.

Ако сте протурски настроен и възприемате тази страна като стратегическа, виждате ползите от това Анкара да започне диалог с различни държави, вместо да се опитва да ги изолира, казва Волфанго Пиколи от групата Евразия.

Турция винаги се е представяла пред скептиците в ЕС именно така - като политически и търговски мост към Близкия изток.

Природен газ

Миналата година почти 20% от износа на Турция отиде в Близкия изток с продажби на стойност 19,2 млрд. долара спрямо 12,5% през 2004 г.

Политическият профил на Турция при управлението на Ердоган работи в негова полза, преодолявайки, поне засега, остатъчното подозрение, произхождащо от историята на османското господство.

Отношенията на Турция с Иран са специален случай.

Най-големият страх на Анкара около санкциите срещу Иран е, че това би могло да затвори кранчето на газа за милиарди долари, който купува от Иран всяка година, около 10 млрд. куб.м., което е почти една трета от общите й газови доставки.

Засега несигурността, пораждана от климата на възможни нови санкции, означава, че турските износители жънат облаги от това, че отиват там, където другите, опасявайки се от гнева на западните правителства, не могат да отидат или се страхуват да го направят.

Иран е само на хвърлей растояние през границата за дребен бизнесмен тук. Пътят до Дюселдорф, Лондон или Париж е по-обиколен.

Европейските фирми не искат да изнасят в Иран заради санкциите, казва Толга Тунджел, продуктов мениджър на "Аджар Кимия".

Те имат по-слаб шанс, а и ние сме по-близо, така че засилихме позицията ни на пазара, казва той в офиса си с изглед към сини цистерни с химикали, изполвани за производството на лепила.

Системата за паричен трансфер "хавала", използвана от 40 процента от турските износители в Иран, не предвижда документиране на хартия и повишава опасността от нелегална търговия и търговия на черния пазар, казва износителят Зийлян.

Въпреки това Анкара се опитва да отхвърли всяко внушение, че би толерирала неспазване на санкциите на ООН.

Зийлян казва, че е спрял да продава нефтени продукти на Ислямската република, но очаква с нетърпение следващата поръчка от Техеран за машинни части.

Подкрепата на Ердоган за палестинската кауза и твърдите критики към някога близкия съюзник Израел след кръвопролитното нападение миналия месец на израелски командоси над турски хуманитарен кораб, плаващ за Газа, издигна престижа на Турция в мюсюлманския свят.

Бизнесмените срещат по-топло посрещане, когато посещават съседите на Турция.

Има огромна разлика в начина, по който се отнасят към нас в Сирия или Иран, спрямо времето преди две години, посочва Зийлян. Сега те ни наричат братя, допълва той.             

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати