29 Март 2024 г. Петък

Синдикати зоват и Дянков да си ходи

2010-09-30 08:39:23

Синдикати искат оставката и на финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков, съобщава агенция „Фокус".

„Според нас оставката трябваше да бъде от друг министър и нашият конфедеративен съвет излезе с такова решение, ще бъде огласена и декларация, с която настояваме и искаме оставката на финансовия министър, който е и ресорен за здравеопазването", заяви д-р Евгени Душков от лекарския синдикат към КТ "Подкрепа".

По думите му министър Борисова е имала една достойна позиция. Тя директно призна, че ресорното й министерството е зависимо от финансовото, обясни д-р Душков.

„Не може жизненоважна система като здравеопазването да не функционира и твърдението пари срещу реформи е донякъде вярно, защото здравната система не е завод, който може да спре - да го ремонтираме - системата трябва да работи постоянно, а за да работи, трябва да са й осигурени необходимите средства", посочи Душков.

Докторът посочи още, че никой не пречи на управляващите да се правят реформи, а напротив – всички лекари искат да има реформи, пациентите – също.

„В момента пациентите не могат да получат качествено обслужване поради липса на елементарни средства и консумативи в болниците. Лекарите искат да си вършат професионално работата, а това става с пари. Тук финансовият министър е длъжник на цялото общество - защо са блокирани 1,235 млн. лв., а в същото време не може да се работи професионално. Ние не сме виновни, че той е изхарчил милиардите на така наречения фискален резерв и в момента се оправдава и опря до парите на Здравната каса и Сребърният фонд", заяви д-р Душков.

Отстраняването на втори здравен министър в рамките на шест месеца завари лекари и пациенти в момент, в който те се готвят за протести заради кризисното състояние в сектора. Лекари, и пациенти коментират пред Медиапул, че оставката на Анна-Мария Борисова не решава натрупалите се в системата проблеми. Според някои тя дори ги задълбочава в настоящата ситуация.

 

Оставката й се тълкува като провал на правителството в здравната сфера, не липсват и коментари, че основната вина за кризисната ситуация в здравеопазването е лично на премиера Бойко Борисов.

Като вина на Борисова се отчита рекламираната от премиера при встъпването й в длъжност „некомуникативност”, поради която тя не е успяла да убеди, че секторът се нуждае от средства, а не от намаляване на разходите.

И след оставката на Борисова остава решението на Българския лекарски съюз (БЛС) за ефективни протести, а пациентските организации потвърждават позицията си, че стоят плътно зад лекарите. Основният мотив за протеста са неизплатените суми към болниците, заради които болници връщат пациенти, заплатите на лекарите и другия персонал се бави, а доставчици спират да зареждат с консумативи.

Не липсват и коментари, че Борисова е бушон, който е трябвало да изгърми, за да потуши поне малко напрежението от готвените ефективни протести на лекарите и вота на недоверие към правителството.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати