26 Април 2024 г. Петък

Половината от българите не ходят на зъболекар

2010-09-30 00:07:11

„Нашето население се нуждае от непрекъснато убеждаване в нуждата от профилактика на устата“.

Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков, като обяви старта на станалия вече традиционен „Месец на оралната хигиена“. Глобалната инициатива срещу зъбния кариес се подкрепя от 130 страни, включително България.

В инициативата на БЗС и Колгейт се включват 1002 зъболекари от цялата страна, които от 1 до 31 октомври ще преглеждат и съветват безплатно пациенти.

„Нашето население страда не от епидемия, а от пандемия по отношение на зъбната хигиена“, заяви зам.-председателят на БЗС д-р Светослав Ганчев.

Той отбеляза, че 80% от 6-годишните деца са с по 5 кариеса на млечните зъби, 14-годишните са с по 8 кариеса, а всеки четвърти тийнейджър на 18 години е с поне един изваден зъб.

„Нашето население не може да влезе като европейски гражданин с европейска усмивка в Европа. При нас няма финансова криза, кризата е в моралната култура на населението“, заяви д-р Ганчев.

От БЗС обясниха, че около 80% от децата до 18-годишна възраст (които са милион и половина) се нуждаят от от лечение на зъбите, но едва 20% от тях биват водени от родителите си на зъболекар, въпреки че по-голямата част от лечението им е изцяло платено от НЗОК.

Те уточниха, че в бюджета за 2010 г. са заделени 91 млн. лв. за зъболечение, а по техни наблюдения българите дават още 2-3 пъти по толкова.

„Макар че българинът спестява от парите за здраве. В ценностната му система здравето е на последно място. Посещенията напоследък в зъболекарските кабинети са предимно по спешност“, отбеляза д-р Шарков.

Той съобщи, че от 1 октомври започва Национално епидемиологично проучване на зъбното здраве на 21 000 деца от цялата страна. Те ще са подбрани на случаен принцип от 28-те области в България.

По думите му най-сетне ще се получи реална картина за състоянието на оралната хигиена при децата. Д-р Шарков отбеляза, че последната такава статистика е правена през 1982 г.

Той съобщи още, че програмата за профилактично покритие на фисурите (силанизиране) на новопробилите зъби при децата от 6 до 8 години, за която трябват между 500-700 хил. лв. годишно, няма да стартира през 2010 г. поради липса на финансиране.

53% от българите не посещават редовно зъболекар. 8% не си мият зъбите изобщо. 38% си мият зъбите само веднъж дневно. Това сочи проучване от 2008 г. сред 2300 души, съобщи д-р Донка Забуртова, главен секретар на БЗС.

Друга анкета върху 500 души констатира, че 51% от анкетираните се оплакват от кървене на венците и само 15% смятат, че това е сериозен проблем.

„А той наистина е такъв и може да доведе до падане на зъб“, обясни д-р Забуртова.

Зъбният кариес е най-често срещаното хронично заболяване на планетата и е напълно предотвратимо. В Европа този проблем струва на здравноосигурителните системи 54 млрд. евро.

„Оралното здраве е неразделна част от общото здраве на човека и то дава отражение на всички органи и системи.

Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците, а е доказано, че ракът на панкреаса се дължи на заболявания в устната кухина", подчерта д-р Шарков.

Той посъветва родителите да дават личен пример на децата си по отношение на оралната хигиена.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати