27 Април 2024 г. Събота

Македония отново на нокти: България намери втора Спаска!

2010-09-29 18:01:41

Българските евродепутати изпратиха декларация до еврокомисаря по правата на човека Вивиан Рединг и до еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле, чрез която иска да упражнят натиск върху Македония Мирослав Ризински да отлежи наказанието си в България, пише днес вестник "Нова Македония".

"След като издигнаха случая със Спаска Митрова до ниво на ЕС, българските евродепутати се опитва чрез друг случай да докажат, че Македония не признава и не зачита българите, които живеят в страната", коментира изданието като изтъква, че Ризински е бил осъден преди три години за приемане на подкупи в размер на 6 000 евро, като съветник в Бюрото за неразвити райони. Пред съда Ризински е твърдял, че не е получил подкупи, а му бил даден плик, който свършил в неговия джоб, пише "Нова Македония".

Вчера евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Станимир Илчев заяви, че с отношението към Мирослав Ризински в Македония се цели да се сплашат хората с българско самосъзнание. Той уточни, че декларацията на българските евродепутати до ЕК в защита на Ризински е изпратена миналата седмица. Тя е акт на всички 17 български евродепутати, а авторството на текста е на евродепутата Димитър Стоянов. Няколко седмици преди подписването й, българските евродепутат са обсъждали какво може да се направи за разрешаването на случая с Мирослав Ризински, български и македонски гражданин, който излежава присъда в македонски затвор.

"Цялото изфабрикувано дело срещу Мирослав Ризински, неговата присъда и особено отказът на македонските власти да контактуват адекватно с българските власти, за да бъде той трансфериран в България за доизлежаване на присъдата си, показва, че целите на случая в Македония са съвсем други. Те нямат нищо общо с правораздаването, а с мащабен опит да бъдат сплашени всички, които имат положително отношение към България", коментира Илчев.

От юридическа гледна точка може да се каже, че поведението на Скопие е нерационално. Македония отказва да даде и отговор месеци наред на официалното българско запитване възможен ли е трансфер на Ризински и при какви условия, т.е. "поддържа се и едно обидно от дипломатическа гледна точка поведение", смята още евродепутатът Станимир Илчев.

В интернет се разпространява декларация в подкрепа на Ризински, която група интелектуалци и общественици са изпратили до българските институции.

"Протестираме заради политическия процес срещу нашия сънародник Мирослав Ризински, който днес лежи в затвора по скалъпено обвинение, осъден от съдебен състав, председателстван от съпругата на министъра на правосъдието на Република Македония. Протестираме срещу репресиите от страна на македонските власти срещу всички македонски граждани, които ясно и открито заявяват своето българско самосъзнание.

В постановка в стила на югославските тайни служби, държавният служител Мирослав Ризински е арестуван с обвинение в подкуп заради пари, подхвърлени от цивилни полицаи в офиса му. Въпреки безспорните доказателства, представени от защитата му, безумните разминавания в т. нар "свидетелски" показания, безбройните процесуални нарушения от страна на обвинението, всички съдебни инстанции постановяват присъда "виновен" и затвор за 3 години", се казва в декларацията.

Мирослав Ризински е зам.-председател на партия ДРУМ. През януари 2007 г. той е един от сериозно пострадалите при нападението на организирани привърженици на футболен клуб "Вардар" над участниците в отбелязването на Мара Бунева. Като потърпевш той бе един от основните интервюирани в документалния филм на бТВ, посветен на случая.

През есента на 2007 г. Мирослав Ризински присъства като официален гост на годишния конгрес на МПО в САЩ и Канада, на който влиза в остри пререкания с македонския министър Ташкович, когото Мирослав обвинява в непрозрачност при взимането на решения за избор на чуждестранни инвеститори в Македония.

Малко след завръщането си от конгреса на МПО Мирослав Ризински бе арестуван в обвинение за получаване на подкуп. Мирослав е осъден на 3,6 г. лишаване от свобода. Решението в момента се обжалва пред апелационния съд. Според защитата на Ризински обвинението е изцяло скалъпено.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати