23 Април 2024 г. Вторник

Стотици хиляди в ЕС: Защо ние да плащаме за кризата

2010-09-29 17:48:17

100 000 души от целия ЕС демонстрираха в Брюксел срещу марките за съкращаване на разходите, които редица правителства в Европа прилагат, за да се справят с растящите си дългове.

Испания е блокирана от обща стачка. Протести срещу икономическата политика на националните правителства има в Гърция, Италия, Ирландия и Латвия.

В Брюксел полицията е обградила сградите на европейските институции и е барикадирала офисите на банките и по-големите магазини. Протестиращите вървят по улиците под море от транспаранти, а мотото е „Не на съкращаването на разходите. Приоритет са работните места и растежът“.

Стачката в Испания започна с манифестация, водена от профсъюзите през столицата Мадрид, която почти блокира града. Демонстранти влизаха в магазини и офиси на банки и се опитваха да ги накарат да спрат работа.

Транспортът в страната почти е блокиран – пътуват едва една четвърт от влаковете, националната авиокомпания Iberia е отменила 65% от полетите.

В Ирландия мъж влезе във вратата на парламента в Дъблин с бетоновоз, покрит с плакати с лозунги против банките. Така той протестира срещу огромните суми, излети от правителството за спасяването на банките.

Според Конфедерацията на европейските синдикални организации финансовата криза, която е най-тежката в Европа от 1930 година, вече е станала причина 23 милиона души в ЕС да изгубят работата си. Притеснението на синдикатите е, че политиката за свиване на разходите в редица европейски държави „ще доведе до още повече безработица“.

„Не ние предизвикахме кризата. Сметката трябва да бъде платена от банките, не от работниците“, обяви профсъюзната конфедерация на ЕС.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати