29 Март 2024 г. Петък

Багери срещу църковния приют в Нови хан?

2010-09-29 13:26:02

Багери ще бъдат изпратени срещу църковния приют на отец Иван в Нови хан. Строежът ще бъде съборен, тъй като е незаконен, съобщиха от Софийската митрополия.

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) вече е връчила предупредително писмо на свещеника, тъй като новата сграда на приюта все още няма акт 16.

Тази седмица отец Иван, представители на митрополията, община Елин Пелин и ДНСК предвиждат среща за решаването на проблема.

Очаква се на нея за пореден път да бъдат набелязани мерки за узаконяване на сградата. За едната от тях, в която са настанени повечето от бездомниците, отец Иван няма нужните документи и разрешителни за градеж, независимо че тя е завършена и обитаема от три години.

Последният срок, който бе даден на свещеника да представи всички документи, за да узакони зданието, изтече на 24 септември.

От ДНСК са непреклонни, че той трябва да го направи, ако желае да продължи дейността си. От там обаче са склонни да му дадат отсрочка до пролетта, за да не останат хората на улицата.

Ако свещеникът не се съобрази с изискванията на ДНСК, напролет багерите ще сринат сиропиталището "Свети Николай".

"Страх от Бога нямат, да оставят толкова хора без подслон. Няма да се дам, ще обжалвам в съда решението на ДНСК", твърди пред в. "Монитор" отец Иван.

Според ДНСК обектът е не само незаконен, но и не отговаря на строителните изисквания.

За да бъде той узаконен, между двете сгради (стара и нова), които са залепени една за друга, а преминаването става през преходни врати, трябва да бъде иззидана дебела тухлена стена като бариера срещу евентуални пожари.

Новото крило е вдигнато за броени месеци и е от типа на т.нар. сухо строителство, което се състои от гипсофазер, минерална вата и дърво.

Стълбищата и на двете здания също са дървени и пожароопасни. Пожарогасителни кранове обаче няма нито в самата сграда, нито на двора.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати