26 Април 2024 г. Петък

Доплащане за здраве ще има, може да е и 30%

2010-09-29 12:19:07

Най-вероятно ще има доплащане в болниците, но все още не е ясен точният процент. Това стана ясно от думите на здравния министър Анна-Мария Борисова по bTV тази сутрин.

"Изказването на премиера Бойко Борисов, че на този етап няма да се въвежда допълнително 20% заплащане за лечение е напълно коректно, защото към момента няма остойностяване на медицинските услуги", обясни тя.

Борисова каза, че още миналата година е трябвало да има консултативен съвет към Министерството на финансите, който е трябвало да направи това остойностяване, но това не се е случило.

"Така че кой е казал, че доплащането ще е 20%, може да е 30%. Ние не знаем процента", заяви тя.

При допълнителното заплащане ставало дума за доброволен здравноосигурителен фонд, за който в момента се обсъжда дали да се  въведе и в България, каквато била практиката в другите страни.

Пациентът, който участва в този фонд, ще играе и ролята на контрольор.

"Сумата на месец е не повече от 5 лв., може да се плащат и 2,50, но ако не му се покриват разходите за лечение, ще се доплаща", каза още здравният министър.

По думите й с подобен фонд всеки ще си направи сметката дали е нужно да влиза в болница.

"Днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано и навсякъде по света основният пакет е недофинансиран", допълни още Борисов.

Според нея, когато има социалнослаб пациент, който не може да си плати, разходите ще се поемат от държавния фонд, но ще се проверява дали наистина е социалнослаб.

"Ние живеем по-кратко, отколкото в Европа. Разходите за здравеопазване у нас са по-малко за глава от населението. Чрез доброволното здравно осигуряване ще променим нещата, така че да се изравним с Европа", заяви Борисова.

Тя беше категорична, че когато се прави реформа, се засягат нечии интереси и по тази причина има искане за оставка.

"Няма никакъв проблем с моята оставка, излизам от студиото, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата?", коментира още Анна-Мария Борисова искането на СДС тя да се оттегли от поста.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати