25 Април 2024 г. Четвъртък

Кризата удари тежко производителите на обувки у нас

2010-09-29 09:05:52

Производителите на обувки са намалели значително в България. Заради кризата доста от тях, предимно по-малките, вече са спрели да работят. В Пещера, където традиционно се произвеждат най-много обувки, работят двойно по-малко фирми, за разлика от преди години, когато във всяко гаражче са се правели обувки. 

Зам.-председателят на Браншовия съюз на кожарската, кожухарската, обувната и галантерийната промишленост в България Иван Колев обясни, че много малки предприятия от цялата страна не са успели да се адаптират в условията на криза и са затворили производствата си, предаде Фокус.

„Имаше много предприятия, които не работеха професионално още преди кризата и тогава, тъй като имаше сериозен растеж и търсене на обувки, продажбите бяха по-лесни. В момента в условия на криза, тези фирми не успяха да се адаптират и поради тази причина се наложи да затворят”, каза Колев.

Браншовият съюз, в който членуват 50 фирми, не разполага с точна информация колко предприятия реално работят на територията на страната в момента, но се смята, че са двойно по-малко от началото на кризата. Предполага се, че са над 200. Фирмите, произвеждащи обувки, са намалели и в София, където преди години са работили десет предприятия за обувки, а в момента са пет или шест.

Основно фирмите работят за износ на принципа на ишлеме. Изненадващо България е четвъртият износител на обувки в Италия, след Португалия, Испания и Румъния. В момента всички предприятия, които работят качествено за износ, са заети на пълен капацитет, обясни Колев.

Според него характерно за миналата и за тази година при пазара на обувките е появата на големите молове в София. С тях са навлезли много нови марки, които досега са били непознати за родния пазар. Някои марки са специализирани в продажбата на обувки, освен това има марки, които освен дрехи, продават и обувки под своята марка. Така конкуренцията на пазара между фирмите е станала още по-голяма. Количеството на произведените обувки у нас не е намаляло, въпреки затворилите предприятия, твърди Колев.

Българските обувки са добри колкото европейските от гледна точка на използвани материали и на изпълнението, защото се използват едни и същи доставчици на материали. Отличителни за родните обувки са моделите, които са разработени според спецификата и особеностите на българския крак, посочи Колев.

„Например в моята фирма произвеждаме детски обувки и когато разработваме обувките, се съобразяване с това да пасват на детското краче на българчето, докато италианската или френската обувка е разработена за италианския и френския крак, които са по-различни като анатомия. Обикновено италианските обувки са по-тесни за българите”, каза още той.

Големите предприятия, които работят професионално, продължават да работят и то на пълен капацитет.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати