29 Март 2024 г. Петък

ДПС: Не си правим илюзии, че ще съборим кабинета

2010-09-28 23:33:55

Не си правим илюзии, че ще съборим кабинета на Бойко Борисов. Основната цел на вота на недоверие е да представим алтернатива на политиките - сега в областта на здравеопазването, а впоследствие - на управленската политика като цяло. Това каза зам.-председателят на ДПС Лютви Местан след съвместно заседание на ръководството на партията и на парламентарната група.

Вотът на недоверие към правителството ще е заради провалената политика в областта на здравеопазването, обявиха във вторник ДПС и БСП. 

Неговата основна цел е да извади българския политически процес от състоянието на безалтернативност. Това състояние е противоестествено, вредно за страната, а и за правителството, подчерта Местан.

Основанията за вота на недоверие не се нуждаят от доказване. Той ще представи парламентарна артикулация на реално съществуващи проблеми, които пораждат болезнено социално недоволство, разясни Местан. 

От ДПС обаче подчертаха, че другите теми, за които партията алармира, остават актуални – провалената финансова и икономическа политика, провалената антикризисна програма и проблемите в сферата на образованието и науката. От партията се надяват, че в Бюджет 2011 ще бъдат отразени корекции в тези области. В противен случай може да очаквате последващи вотове по инициатива на ДПС за провалената финансово-икономическа политика и провалената политика в духовната сфера, предупреди Местан. 

Депутатката от ДПС Нигяр Сахлим очерта и основанията за вота на недоверие заради здравеопазването – финансов недоимък, управленска немощ, организационен хаос, които са довели до невиждано напрежение в системата. 

Тези събития се развиваха на фона на кризисен ПР. Имаше 7 оставки във висшето ръководство на здравеопазването – министър, заместник-министър, двама директори на здравната каса, председател на здравната комисия в парламента и двама нейни заместник-председатели, обясни тя.  От ДПС прогнозират оставки в здравеопазването през следващите месеци. 

Партията ще предложи за свой кандидат за омбудсман Сабрие Сапунджиева, съобщи още Лютви Местан. От ДПС се спрели на нея заради безспорния й опит като правист, тя е била секретар на държавния глава, както и заместник-министър на правосъдието. Целият й опит е в областта на правата и свободите и човека, което е важно за работата на омбудсмана, изтъкна Местан. 

От ГЕРБ изненадващо са включили като точки в дневния ред на парламента тази седмица приемането на процедурни правила и избирането на комисия за тайно гласуване при избора на омбудсман. 

Точка за реалния избор на омбудсман няма, но няма гаранция, че по предложение на председателя на парламента мнозинството няма да включи такава, обясни Лютви Местан. Той обяви, че ДПС все още не знае каква е кандидатурата на управляващите. По неофициална информация обаче фаворит на мнозинството е председателят на ВАС Константин Пенчев. 

ОТ ДПС смятат и да инициират създаването на временна анкетна комисия, която да проучи случаите на полицейско насилие. Конкретният повод е последният случай от четвъртък в търговищкото село Голямо ново, когато полицаи нанесли побой на 67-годишен пенсионер след проверка в магазина му. Полицията не може да раздава правосъдие, категоричен беше Местан. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати