25 Април 2024 г. Четвъртък

5 г. затвор за убийство заради 6 лева!?

2010-09-28 20:01:08

Присъда за убийство, извършено по жесток начин, втрещи присъстващите в Съдебната палата в Пловдив днес по обяд.

Пловдивският окръжен съд осъди на по 4 години, 11 месеца и 29 дни при първоначален общ режим обвиняемите Стайко Благоев и Спас Цончев.

Те бяха признати за виновни в това, че на 16 януари тази година в село Голям Чардак убили 82-годишния Марин Деков и откраднали от него 6 лева.

В съда двамата признаха, че преди убийството пили вино и им трябвали пари, за да си го платят.

Влезли в дома на възрастния мъж, за да търсят пари. По това време 82-годишният дядо спял, но чул шумове и се събудил. Двамата веднага се нахвърлили върху него, съборили го на пода и му нанесли множество силни удари и ритници в гръдния кош, гърба и краката.

Двамата не повярвали и преобърнали цялата къща. В панталон, закачен на закачалка, открили 6 лева. След това скъсали телефонния кабел и избягали.

С парите си купили кебапчета и кутия цигари, след което се върнали в дома на дядото, за да си допият. Възрастният мъж вече не бил жив.

Тялото на Марин Деков било открито на следващия ден от сина му.

Той се обадил в полицията и няколко часа по-късно двамата били задържани.

Стайко Благоев и Спас Цончев са осъдени да заплатят на близките на пострадалия общо 50 000 лева за неимуществени вреди.

Практиката показва, че при подобно убийство средно се дават по 20 години затвор и в редки случаи – доживотна присъда.

В случая обаче присъдата е произнесена след съкратено производство, затова е под предвидения по закон минимален размер на наказанието за такова престъпление.

"Това е абсолютният максимум, който може да се наложи след редукцията на наказанието по съкратеното производство", обясни говорителката на Окръжния съд в Пловдив Марияна Кирезиева пред Dnes.bg.

При съкратената процедура подсъдимите признават вината си, което не налага разпит на свидетели и вещи лица пред съда. Срещу това се определя присъда под предвидения минимален размер.

Така двамата убийци ще излязат от затвора най-късно след 4 години, 11 месеца и 29 дни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати