Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Дек 14
Начало arrow Политика arrow Хората започнаха да се притесняват от управлението на ГЕРБ

Хората започнаха да се притесняват от управлението на ГЕРБ

  Print E-mail
2010-09-28 16:41:45
източник: actualno.com

 

Началото на новия политически сезон в парламента започна с остра политическа конфронтация, а обществените дебати по някои теми не стихнаха дори през лятото, пише в национално представително проучване на НЦИОМ за обществено-политическите нагласи.

 

Пенсионната реформа, състоянието на здравеопазването, бюджетът и кризата, очаквания вот на недоверие от страна на опозицията, бяха най-коментираните теми от експерти, политици и общественици в публичното пространство, 

И през месец септември, националната телевизия, националното радио, полицията, църквата и армията остават институциите, одобрението за дейността на които надхвърля неодобрението.

През втората половина на септември 22% от интервюираните одобряват работата на българския парламент. Това е с 2% по-малко от средата на юли 2010 г. Работата на Народното събрание се подкрепя най-вече от хора на възраст под 50 години, от жители на градовете-областни центрове, от респонденти със стандарт над средния и от симпатизантите на управляващата партия.

Одобрението за работата на председателя на парламента Цецка Цачева се запазва без съществена промяна.

През последните месеци одобрението за работата на президента се свива с 4% и през втората половина на септември възлиза на 42%. Така одобрението и неодобрението за работата на Георги Първанов в момента са с много близки стойности – 42%:41%.

Трайна и висока остава подкрепата за президента от страна на левите избиратели – заявяват я 86% от привържениците на БСП. Високо одобрение за президента регистрираме и сред 65% от избирателите на ДПС. Една трета от привържениците на управляващите също гледат с добро око на действията на Георги Първанов.

ННЦИОМ: ГЕРБ - 35 %, БСП - 12 %, ДПС - 7 %, "Атака" - 4 %, "Синята коалиция" - 3,3 %

Правителството губи около 4% от обществената подкрепа за работата си през последните два месеца. Най-много негативи за кабинета "заработват" секторите здравеопазване, бюджет и финанси и социална политика. По-високо от средното одобрение към кабинета регистрираме сред хората на възраст под 50 години, сред високообразованите българи, сред жителите на градовете извън столицата и сред живеещите без особени лишения. Три четвърти от привържениците на ГЕРБ одобряват работата на централната изпълнителна власт. Също толкова висок е и делът на неодобряващите кабинета сред привържениците на основната опозиционна партия – БСП.

Премиерът е подкрепян от 59% от българите, с 2% по-малко в сравнение с юли. Бойко Борисов продължава да бъде най-одобряваният партиен лидер, подкрепян от 92% от избирателите на управляващата партия. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева има високо и сравнимо с това на премиера одобрение (59%).

Надежди към управлението на ГЕРБ по-често от останалите имат хората на възраст до 50 години, жителите на големите градове, образованите и заможните българи, както и избирателите, които не принадлежат към левия политическия спектър. В извънизборна ситуация електоралните дялове са само ориентир за политическото здраве на дадена партия, при това не най-важният. Наличието на електорална подкрепа е едно, а способността тя да бъде мобилизирана за целите на конкретна избирателна кампания е нещо различно. Няма значима промяна в електоралните нагласи на българите през последните два месеца. ГЕРБ запазва позициите си на най-влиятелна партия с електорален дял от 35%, следвана от БСП – с 12%, ДПС – със 7%, Атака – с 4% и Синята коалиция – с 3.3%.

През втората половина на септември съотношението между електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП намалява от 3,5:1 (в края на май) до приблизително 3:1.

БСП излиза от кризатаБСП излиза от кризата след най-тежките си изборни разочарования през 2009 г. и електоратът й се стабилизира на около 12%. Забелязва се тенденция за известно изтегляне на симпатизантите на ГЕРБ от по-младите към по-високите възрастови групи. Традиционно добри остават позициите на управляващите сред жителите на градовете-областни центрове, както и сред хората със стандарт около и над средния. ГЕРБ успява да разшири влиянието си в селата.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък продължава да е сред лидерите в допитванията за доверието към членовете от кабинета "Борисов".

Най-одобряваните министри, според общественото мнение, през втората половина на септември са: Цветан Цветанов (64%), Николай Младенов (42%), Росен Плевнелиев (41%) и Мирослав Найденов (40%).

Цветанов продължава да е начело и на класацията на най-популярните български политици, сочат резултатите от национално представително проучване на обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Проучването е проведено в периода 15 – 23 септември.

В сравнение с юли, регистрираме ръст в одобрението за работата на министрите Томислав Дончев (с 8%), Росен Плевнелиев (с 6%), Свилен Нейков (с 3%) и Сергей Игнатов (с 2%).

Министрите, които получават най-слаба обществена подкрепа за работата си през последните месеци са Анна-Мария Борисова (16% одобрение), Тотю Младенов (16% одобрение) и Нона Караджова (17% одобрение).

Макар и със значително по-високи дялове на одобрение, министрите, които губят най-много подкрепа за изминалите два месеца са Симеон Дянков (спад на одобрението с 10%) и Вежди Рашидов (спад на одобрението с 12%).

Сред министрите, чието одобрение спада през последните два месеца, са още Аню Ангелов и Божидар Димитров, които губят съответно 6% и 5% от рейтинга си.

 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Властта вдига минималната пенсия, а първият ден от болничните няма да се плаща.Това стана ясно на брифинг след коалиционен съвет между ГЕРБ и Обединените патриоти. Смятаме, че чрез диалог можем ...
  Новини Лидерът на НФСБ Валери Симеонов окончателно е скъсал отношения с доскорошния си партньор Волен Сидеров.Това стана ясно от коментара на Симеонов в студиото на Нова телевизия. Той не ...
  Новини И Фандъкова, и Манолова съзнават, че който посегне към лошото ще загуби. Затова и двете до момента играят позитивно. Това заяви пред bTV социологът Андрей Райчев в първия ден на предизборната ...
  Новини Централната избирателна комисия (ЦИК) проведе жребий за определяне на поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите, регистрирани за участие на предстоящите местни избори на ...
  Новини Кандидатурата на Ангел Джамбазки е много силна. За 4 години в общинския съвет съм работил коректно с групата на ГЕРБ и от наша страна няма да има черна кампания. Това заяви в студиото ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?