20 Април 2024 г. Събота

Болниците черпят военновременните запаси

2010-09-28 09:41:31
Болниците вече черпят военновременните запаси, алармираха от КТ "Подкрепа". До дълбоките резерви лечебните зведения са прибегнали заради неразплащането на извършените медицински дейности от страна на НЗОК. Синдикалисти и пациенти се обявиха срещу готвеното доплащане в лечебниците.

Болниците вече черпят военновременните запаси, алармира д-р Евгений Душков от КТ "Подкрепа".

Той предупреди, че, не дай си, боже, в този момент да се случи голяма авария или катастрофа - запасите няма да ги има. Причината е, че Здравната каса бави плащанията на лечебните заведения и когато превежда парите за извършените дейности, не ги изплаща на 100%.

Забавените 125 млн., които НЗОК трябва да плати на болниците, ги няма планирани в бюджета за следващата година,

каза още синдикалистът в сутрешния блок на БНТ. Той припомни, че парите бяха обещани на лечебните заведения лично от финансовия министър Симеон Дянков. Те трябваше да се изплатят със задна дата - в първите няколко месеца на 2011 г. По думите му лечебниците бяха на няколко пъти лъгани за превеждането на дължимите суми от Касата. Първаночално болниците трябваше да си ги получат през май, после обещанието беше за август, а накрая за изплащане през първото тримесечие на следващата година.

 "Ако не знае какви пари трябват за здравеопазването Дянков, не е за този пост", отсече д-р Душков.

Въпросът ще бъде поставен по време на днешното обсъждане на проектобюджет 2011 от социалните партньори.

Пети месец в Гоце Делчев получават само част от заплатата си, трети месец в болницата в Кърджали не са взимали никакви възнаграждения, в Добричко медицинският персонал работи на минимална заплата и такова е положението в повечето болници в страната, заяви синдикалистът.

Концепцията за реформата, която изработи здравното министерство, е несериозен документ,

заключи главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков. В нея няма разчети, цени за доплащане, тарифи, остойностяване, присъедини се и д-р Душков. Той припомни, че въпросната концепция на здравното министерство трябваше да бъде обсъдена на тристранката до 31 май. Това е една пиар акция на МЗ, каза докторът.

По повод планираното доплащане от пациентите председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев бе категоричен, че не е ясно как пациентите ще се превърнат в едни здравни туристи, когато си избират болница. Не е ясно и кой ще поеме доплащането на лечението за децата, пенсионерите, учениците и студентите, които не работят.

От лекарския съюз и от "Подкрепа" пък напомниха, че и сега пациентите доплащат - за престой,

за избор на екип, за импланти и др. дейности. Представителите на синдиката и на съсловната организация бяха категорични, че ключът за проблемите в здравеопазването е във финансовото министерство.

Това е най-слабият екип на МЗ от много години насам, добави д-р Ленков от БЛС.

Управляващите ще понесат политическата и моралната отговорност за това, че болниците затварят, пациентите чакат, а смъртните случаи зачестяват, категоричен бе председателят на пациентските организации.

Имам чувството, че здравната система трябва да реши проблема на пенсионната, колкото и цинично да звучи

- прояви черен хумор по повод случващото се в здравеопазването д-р Душков от "Подкрепа".

 

източник: bnews.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати