25 Април 2024 г. Четвъртък

Медведев уволни кмета на Москва

2010-09-28 09:30:01
Кметът на Москва бе уволнен. Лужков научи, че вече не е градоначалник на руската столица при отиването си на работа сутринта. Неговият заместник Владимир Ресин е назначен за временно изпълняващ кметската длъжност.

Руският президент Дмитрий Медведев е уволнил кмета на Москва Юрий Лужков

заради конфликт на столичния градоначалник с руското президентство, предаде АФП. Изгонването на московския кмет стана с президентски указ. Като временно изпълняващ на кметското кресло бе назначен досегашният заместник на Лужков - Владимир Ресин.

Лужков е научил за уволнението си, когато е отишъл на работа тази сутрин.

Само ден по-рано той отказа да се оттегли от поста доброволно. Президентът Медведев пък не планира среща с вече отстранения кмет на руската столица. Това стана ясно от съобщение на пресслужбата на руското президентство.

Оттам обявиха, че президентът Дмитрий Медведев не планира да се срещне с Лужков, като напомниха, че мотивът за уволнението на кмета е загубата на доверието на президента у Лужков.

Изгонването на кмета на Москва се очакваше от няколко седмици, а през това време руските медии гръмнаха от материали за негово участие в корупционни афери. Лужков бе нарочен, че се опитва да вбие клин между президента Медведев и премиера Путин.

Уволнението на московския кмет Юрий Лужков няма да възпрепятства редовното заседание на столичното управление, което трябва да се проведе днес, съобщи Интерфакс.

Повече от час, след като разбра, че е безработен, бившият московски кмет все още се намираше в кабинета си

в кметството, твърди РИА Новости. Там той е провел разговори с депутати от Московската градска дума и с Владимир Ресин, който бе назначен за временно изпълняващ длъжността кмет.

Юрий Лужков е кмет на най-големия руски град от цели 18 години. Той заема поста от 1992 г. до сега.

През цялото това време московският кмет демонстрира топли отношения и сътрудничество със софийските кметове - първо със Стефан Софиянски, а впоследствие и с Бойко Борисов. Приятелските връзки между двете столици се засилиха. За последно у нас Лужков бе през август, когато заедно с бившия си колега и премиер откри детски оздравителен лагер край Варна.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати