18 Април 2024 г. Четвъртък

До 2050-а Турция ще е втората икономика в ЕС, да се възползваме

2010-09-27 20:22:46

Турция очаква да приключи 2010 с ръст от 5 % при средноочкаван 1 % за Еврозоната. В момента южната ни съседка е 17-та по големина икономика в света и 6-тата в Европа.

Износът на Турция за ЕС възлиза на 33.6 милиарда евро, а вносът на стоки от общността в Турция е в размер на 40 млрд. евро годишно.

Тези данни оповести Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП за България по време на кръгла маса на тема „Търговските и икономически отношения между ЕС и Турция", организирана от евродепутата от групата на АЛДЕ Метин Казак.

 Очаква се до 2050 година южната ни съседка да е втората икономика в ЕС. Затова според Метин Казак България би могла да се възползва от съседството си с Турция. Най-прекия път за турските инвестиции за ЕС минава през България, подчерта той.

Затова и страната ни е със стратегическо значение за Турция, според българския евродепутат.

Метин Казак е докладчик по темата за търговско-икономическите отношения между ЕС и Турция, като ЕП прие подготвена от него резолюция. В доклада му се посочва, че Турция не е ориентирана само към ЕС, но и към други пазари като Русия и Китай.

Метин Казак препоръчва тези отношения на Турция да бъдат внимателно анализирани и ЕС да не губи позиции като търговско икономически партньор на Турция.

Турция има геостратегическо значение за Европа, категоричен бе Метин Казак, подчертавайки, че проектът „Набуко" минава през територията на южната ни съседка.

Според българския евродепутат Турция трябва да спре с дискриминирането на фирми от ЕС при търговете за обществени поръчки. Друг проблем е производството на фалшиви стоки.

Няма съмнение, че Турция е един от важните партньори за ЕС, категоричен е турския посланик у нас Мехмет Гюджюк. За разлика от тенденцията на застаряване на населението в ЕС, Турция може да се похвали със средна възраст на населението от 28 години. Амбицията на южната ни съседка е навлизане на нови пазари като Латинска Америка и Африка. На 40 млрд. долара възлиза и търговията на Турция с Русия.

„Набуко" е един от важните енергийни проекти за Турция, посочи Гюджюк. Този проект според него ще диверсифицира не само източниците, но и трасетата на газ.

Туриця има директни тръбопроводи и нефтопроводи с Русия, Азербайджан, Иран, Туркменистан, Египет и Сирия.

На около 100 млрд. евро е възлизал стокообменът между Турция и ЕС през 2008 г. През 2009 г. е спаднал до 70 млрд. евро. Турската икономика обаче се развива така, че стокообменът ще надмине пика от 2009 г., убеден е посланикът на Турция.

През 2001 г. южната ни съседка вече е изживяла финансово-икономическа криза. Със строги реформи обаче тя бързо е преодоляна.

Периодът 1995 - 2001 г. инфлацията била 75%, а сега е 12%. Уроците, които научихме от тази криза и мерките, които предприехме тогава изиграха важна роля, когато трябваше да се изправим пред настоящата икономическа криза, посочи Гюджюк.

През последните три месеца Турция бележи 11% ръст на БВП, а за първите 6 месеца на 2010 - ръстът на публичните разходи е 12%.

Проблем пред страната остава безработицата, която е била 40% през 2009г. Тази година тя е паднала с 11%.

Турция няма да бъде в тежест на ЕС, а ще прибави добавена стойност в отношенията с ЕС, категоричен бе турският посланик.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати