Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Юли 2
Начало arrow Политика arrow До 2050-а Турция ще е втората икономика в ЕС, да се възползваме

До 2050-а Турция ще е втората икономика в ЕС, да се възползваме

  Print E-mail
2010-09-27 20:22:46
източник: news.bg

Турция очаква да приключи 2010 с ръст от 5 % при средноочкаван 1 % за Еврозоната. В момента южната ни съседка е 17-та по големина икономика в света и 6-тата в Европа.

Износът на Турция за ЕС възлиза на 33.6 милиарда евро, а вносът на стоки от общността в Турция е в размер на 40 млрд. евро годишно.

Тези данни оповести Виолета Станичич, ръководител на Информационното бюро на ЕП за България по време на кръгла маса на тема „Търговските и икономически отношения между ЕС и Турция", организирана от евродепутата от групата на АЛДЕ Метин Казак.

 Очаква се до 2050 година южната ни съседка да е втората икономика в ЕС. Затова според Метин Казак България би могла да се възползва от съседството си с Турция. Най-прекия път за турските инвестиции за ЕС минава през България, подчерта той.

Затова и страната ни е със стратегическо значение за Турция, според българския евродепутат.

Метин Казак е докладчик по темата за търговско-икономическите отношения между ЕС и Турция, като ЕП прие подготвена от него резолюция. В доклада му се посочва, че Турция не е ориентирана само към ЕС, но и към други пазари като Русия и Китай.

Метин Казак препоръчва тези отношения на Турция да бъдат внимателно анализирани и ЕС да не губи позиции като търговско икономически партньор на Турция.

Турция има геостратегическо значение за Европа, категоричен бе Метин Казак, подчертавайки, че проектът „Набуко" минава през територията на южната ни съседка.

Според българския евродепутат Турция трябва да спре с дискриминирането на фирми от ЕС при търговете за обществени поръчки. Друг проблем е производството на фалшиви стоки.

Няма съмнение, че Турция е един от важните партньори за ЕС, категоричен е турския посланик у нас Мехмет Гюджюк. За разлика от тенденцията на застаряване на населението в ЕС, Турция може да се похвали със средна възраст на населението от 28 години. Амбицията на южната ни съседка е навлизане на нови пазари като Латинска Америка и Африка. На 40 млрд. долара възлиза и търговията на Турция с Русия.

„Набуко" е един от важните енергийни проекти за Турция, посочи Гюджюк. Този проект според него ще диверсифицира не само източниците, но и трасетата на газ.

Туриця има директни тръбопроводи и нефтопроводи с Русия, Азербайджан, Иран, Туркменистан, Египет и Сирия.

На около 100 млрд. евро е възлизал стокообменът между Турция и ЕС през 2008 г. През 2009 г. е спаднал до 70 млрд. евро. Турската икономика обаче се развива така, че стокообменът ще надмине пика от 2009 г., убеден е посланикът на Турция.

През 2001 г. южната ни съседка вече е изживяла финансово-икономическа криза. Със строги реформи обаче тя бързо е преодоляна.

Периодът 1995 - 2001 г. инфлацията била 75%, а сега е 12%. Уроците, които научихме от тази криза и мерките, които предприехме тогава изиграха важна роля, когато трябваше да се изправим пред настоящата икономическа криза, посочи Гюджюк.

През последните три месеца Турция бележи 11% ръст на БВП, а за първите 6 месеца на 2010 - ръстът на публичните разходи е 12%.

Проблем пред страната остава безработицата, която е била 40% през 2009г. Тази година тя е паднала с 11%.

Турция няма да бъде в тежест на ЕС, а ще прибави добавена стойност в отношенията с ЕС, категоричен бе турският посланик.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?