24 Април 2024 г. Сряда

100 000 "не шибани туристи” са видели мощите на св. Йоан

2010-09-26 21:06:15

Какъв ефект върху българската икономика и развитието на туризма може да има една реплика с циничен подтекст? 

„Реклама, реклама и пак реклама” – това е отговорът на министърът без портфейл Божидар Димитров. 

Той посочи, че скандалът с „шибан народ” е популяризирал толкова църквата в Созопол, че тя е посрещнала над 100 000 поклоници-туристи до края на месец август. Твърдението на министър Димитров е повече от любопитно, предвид факта, че направи изцепката в началото на същия месец.

Божидар Димитров взе участие в дискусия на тема „Мощите на Свети Йоан Кръстител – уникална възможност за популяризиране на българското културно-историческо наследство”. 

Според него археолозите се страхуват от произвеждането скандали и често не вдигат достатъчно шум за находките си.

На кръглата маса присъства и откривателят на мощите на Кръстителя – професор Казимир Попконстантинов. Той демонстрира точно обратното на скромност по отношение на находката си. 

По думите му, той бил дал 300% отговор на въпроса дали това са останките на светеца. 

Археологът Николай Овчаров обаче не се съгласи с обвинението на Божидар Димитров за липсата на реклама. 

Страната ни е сред държавите с най-много археологически паметници в света – около 43 000. „Благодарение на откритията на българските археолози през последните 10 години и на доброто рекламиране, археологията се превърна в нещо, което привлича много туристи в страната”, посочи Овчаров.

Според него е необходимо да се направи видео клип, който да популяризира конкретно културно-историческите забележителности у нас. 

„Влагането на пари в туристически обекти не е спонсорство, а инвестиция. Парите ще се върнат десетократно”, убеден е археологът.

На същото мнение е и финансовият министър Симеон Дянков. Той обаче представи друга сметка. След скандала с репликата „шибан народ”, вицепремиерът се поинтересувал от възвръщаемостта на инвестицията в културен туризъм.

В световен мащаб тя е около 200 пъти. При това парите се връщат за срок между 5 и 10 години. Дянков увери, че държавата е готова да вложи средства, но поиска от експертите някои отговори. 

Като например – кои са най-интересните 100 културно-исторически обекта у нас? „Има ли такъв списък и кога е правен, има ли нужда от актуализация”, попита Симеон Дянков. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати