19 Април 2024 г. Петък

Световното по волейбол: неясна схема и познат фаворит

2010-09-25 10:53:46

Трябва да спечелим първия мач, след това втория, след това третия... С тези думи селекционерът на българския национален отбор по волейбол Силвано Пранди замина за световното първенство. Капитанът Владимир Николов и колегите му ще се борят за нов медал от голямо първенство след бронза на световното преди четири години в Япония.

Световното първенство започва в събота, а надеждите на българите са за участие във финалната четворка в Рим на 9 и 10 октомври. Николов каза, че отборът няма да защитава бронзовия си медал от Евро2009, а ще се бори да спечели нов.

Националите ще използват философията, която Пранди наложи на европейското в Турция - да се мисли единствено за следващия двубой. Заради новата схема на шампионата обаче отборът ще има едно наум, за да може евентуално да избегне големия фаворит Бразилия. Формулата е коренно различна от тази, по която се проведе турнирът в Япония преди четири години. Тя позволява един отбор да загуби първите си два мача и пак да стигне до полуфиналите.

Разпределителят Андрей Жеков определи схемата като странна. "Не знам дали някой може да бъде наясно с нея. Всичко е направено, за да се насочват отборите в различни потоци и това е необяснимо за мен. В същото време пък ти дава шанс, дори да стъпиш накриво, да стигнеш далеч", каза той.
Звездата на световния волейбол Матей Казийски очаква "интересно първенство за България".

"Сметките може да показват, че ако бием непрекъснато, ще срещнем Бразилия за място на полуфиналите, но аз не съм любител на сметките и на врътките, защото в крайна сметка ние винаги сме се оказвали сметнати и завъртяни. Ние отиваме да играем и да бием. Ако имаме възможност да избягаме от Бразилия, може би не е лошо да се възползваме, но това ще се реши на по-късен етап"петлите"Тренто", Светослав Гоцев и 18-годишният Николай Пенчев, който преди две седмици спечели сребърен медал от европейското за младежи.

Някои специалисти определят хода с включването на Пенчев като риск. Пранди показа, че има нюх и смелост да налага млади и непознати имена. Неговото откритие Йосифов направи отлично европейско първенство и беше избран за най-добър блокировач. Основният въпрос е дали българският отбор ще се справи добре в посрещането.

Проблемите в тази фаза на играта проличаха ясно в двубоите срещу Бразилия от Световната лига, когато южноамериканците успяха да разстроят играта на националите в защита с лек, но насочен сервис. Същото важи и когато Русия вкара супермощния си сервис в действие. Тогава топката лети в различни от разпределителя посоки.

Световното в Италия се очаква с голям интерес, тъй като ще бъде надпревара между водещите италиански специалисти. Освен България и "скуадра адзура" на Андреа Анастази другите два отбора, които разчитат на селекционер от най-известната треньорска школа в света, са Русия с Даниеле Баньоли, Испания с Хулио Веласко.

Реална възможност за спечелване на медалите имат девет от всичките 24 отбора - България, Бразилия, Русия, Италия, Полша, Куба, Сърбия, САЩ и Франция. Световният шампион от 2002 и 2006 г. Бразилия се превърна в хегемон в мъжкия волейбол през последните десет години благодарение на назначаването на Бернардо Резенде за селекционер. "Селесао" е откритият фаворит на специалисти и букмейкъри, като всички в състава са готови за трета световна титла. Коефициентът за това Бразилия да стане световен шампион в Sportingbet е 2.45.

Веднага след това се нарежда Русия. "Сборная" изгради много силен състав със здрави физически волейболисти и добър треньор. Засега обаче все още има нещо, което не достига на руснаците да стигнат Бразилия.

Изненада може да се очаква от Германия. Без да има добри резултати в последните години, отборът може да стигне доста напред. Най-силният коз на състава е селекционерът Раул Лосано.
Аржентинският специалист изведе Полша до сребърен медал на световното в Япония през 2006 г. В последните три приятелски срещи преди световното Германия два пъти победи Бразилия.

Останалите европейски сили тръгват от приблизително равни позиции заедно с интересния отбор на Куба и олимпийския шампион САЩ. Отборите от Африка и Азия вероятно и този път няма да имат възможност за пробив, като по-скоро могат да объркат сметките на някой от фаворитите.
Българският национален отбор започва участието си с двубой срещу Китай в събота, а в следващите два дни излиза срещу Франция и Чехия.

Формулата на световното първенство

Отборите са разделени в шест групи по четири, като България започва в група E в Торино. За втората фаза се класират първите три тима, като се правят нови шест групи с по три отбора. Третата фаза също е групова. За нея се класират първите два отбора. Следват нови четири групи от по три отбора. За полуфиналите се класира само победителят. Останалите тимове играят за разпределение на местата от 5-о до 8-о и от 9-о до 12-о.

Група А: Италия, Япония, Египет и Иран (Милано)

Група В: Бразилия, Испания, Куба и Тунис (Верона)

Група С: Русия, Пуерто Рико, Австралия и Камерун (Модена)

Група D: САЩ, Аржентина, Венецуела и Мексико (Реджо Калабрия)

Група Е: България, Китай, Франция и Чехия (Торино)

Група F: Сърбия, Полша, Германия и Канада (Триест) 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати