19 Април 2024 г. Петък

Шуменският съд остави в ареста Сумиста

2010-09-25 10:47:15
В безпрецедентно нощно заседание и при засилени мерки за сигурност шуменският окръжен съд постанови мярка "задържане под стража" за Петър Стоянов - Сумиста, съобщи БНР.

Той беше задържан при акцията "Килърите" и вече е обвинен в 4 престъпления - за извършено съучастие като подбудител и помагач на неизвестен извършител на убиството на Борислав Георгиев от София, на шуменския бизнесмен Румен Рачев и новото обвинение - за подбудител на убийството на великотърновския адвокат Петър Луков. Четвъртото престъпление е организиране на престъпна група, извършваща престъпни деяния като убийства, престъпления срещу личността и палежи.

По делото има 6-ма защитени свидетели и други явни, чиито показания са събирани в хода на разследванията в София, Великотърново и Шумен, обединени в едно производство с постановление на главния прокурор Борис Велчев, стана ясно в хода на делото. Така от прокуратурата отговориха на защитата, според която делото е неподсъдно в шуменския съд.

Окръжният прокурор Ася Петрова поиска постоянен арест за Петър Стоянов, обосновавайки се на събраните доказателства по делото. Според показанията на един от свидетелите Сумиста е получил 60 000 лева като втори транш за убийствата на великотърновския адвокат Петър Лупов и на Румен Рачев. "Има доказателства, че Стоянов е извършил действия по умишленото склоняване на извършителите на тези убийства", заяви в залата прокурор Петрова.

Според защитата на Стоянов делото не би трябвало да се гледа в Шуменския окръжен съд, а от състав на Софийски градски съд. В залата един от тримата адвокати на Сумиста поиска делото да бъде прекратено и изпратено в Софийски градски съд или на Стоянов да бъде наложена мярка "подписка" или по-лека мярка. Според защитата няма доказателства, че Сумиста е извършител на престъпленията, в които е обвинен, както и че не съществува никаква опасност той да се укрие.

Адвокатите поискаха и мотивите, с които председателят на съда Нели Батанова разглежда мерките за неотклонение, защото според тях тя не е избрана на случаен принцип. Съдия Батанова показа графика с дежурствата на окръжните съдии, утвърден за два месеца за да удостовери случайността на избора.
Тримата адвокати нарекоха доказателствата скалъпени и събрани под огромен медиен и обществен натиск и обвиниха шуменската окръжна прокуратура в злоупотреби с процесуална власт.

Според свидетели, работещи при Сумиста, той е бил глава на престъпната група, и ги е подпомагал при проследяването на жертвите. Поддържали са телефонна връзка, за което има изготвени технически експертизи. Намерени са и СИМ карти, по които има справки за разговорите.

Свидетелят Боян Джамалов е дал показания за получаването на втори транш от 60 хиляди лева за убийства. В полза на обвиняемия беше изтъкнат факта, че е председател на Федерацията по сумо, както и на европейската федерация, деветкратен шампион по този спорт в Европа и двукратен световен шампион.
Съдът все пак взе под внимание 6-те епикризи, експертиза и няколкото прегледи и изледвания на спортиста и разпореди, при влошаване на здравословното му състояние да бъде приведен в болнично заведение. Арестуваният се оплака от условията в шуменския арест и заяви пред медиите, че не познава Румен Рачев, както и голяма част от цитираните свидетели.

"По никакъв начин в последните 3-4 години не съм подпомагал и подбуждал някой да убива когото и да било", заяви пред съда Петър Стоянов-Сумиста. Пред журналисти той каза, че единственото нещо, което иска, е справедлив процес.

Мярката може да се обжалва пред Варненския апелативен съд на 5 октомври.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати