Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юни 21
Начало arrow България arrow Църковни служители: Народ без морал е обречен

Църковни служители: Народ без морал е обречен

  Print E-mail
2010-09-24 15:02:43
източник: dnes.bg

Хиляди граждани, служители на Българската православна църква, начело с представители на Светия синод и на Духовната семинария, пеят църковни песни в защита на каузата си за задължително изучаване на предмет „Религия“ в училищата. 

Те се включиха в националното литийно шествие с български знамена, както и със символи на Българската православна църква. Народ без морал е обречен”, „Църква с държава = Златен век”, „Църква с училище = Национално Възраждане”. 

„В Европейския съюз, където образованието е светско, също се изучава предмет „Религия” и това по никакъв начин не противоречи на светския характер на обучението“, каза Ловчанският митрополит Гавраил. 

Той уточни, че въвеждането на предмета е само за да се запознаят учениците и че това не е индокринация.

По думите на митрополита един богослов не може да се издържа само с парите, които получава като преподавател на свободно избираем предмет.

Светият синод на Българската православна църква настоява да се въведе задължително обучение по религия – православие от 1 до 12 клас, като искат това да стане още от предучилищната подготовка. 

Концепцията на Светия синод предвижда да има и профили религия-католицизъм, религия-ислям, а за учениците, които не желаят да изучават религия, ще има предмет етика. 

В момента в училище се изучава религия като свободно избираем или задължително избираем предмет. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?