29 Март 2024 г. Петък

50% от търговията с румънски фирми е опит за измама

2010-09-24 11:32:06

Според информация на НАП над 50% от запитванията до Румъния за осъществени сделки от български търговци в северната ни съседка, се връщат с отговор, че не съществуват подобни дружества или, че в момента тече криминално разследване.

В други случаи се оказва, че тези румънски фирми, за които България иска информация, са собственост на български малоимотни граждани, съобщават от НАП. 

В момента обменът на информация между България и Румъния е базиран на европейските регламенти и директиви, както и на Конвенцията за избягване на двойното данъчно облагане, и се осъществява в рамките на 5 до 6 месеца.

 

Значителното увеличаване на обема на търговиятамежду двете съседни страни след присъединяването на България и Румъния към ЕС, доведе и до засилване на тенденциите за извършване на измами, особено тези, свързани с ДДС.

Сключено днес споразумение между данъчните служби на България и Румъния ще даде възможност да се ускорят обмена на информация по ДДС. Целта е да се противодейства по-ефективно на данъчните измами в двете държави.

Така ще се даде възможност на българските и румънските данъчни служители да обменят директно информация помежду си, в рамките на 15 до 60 дни, така че да може да се противодейства по-ефективно на данъчните измами.

Споразумението за укрепване на сътрудничеството в областта на данъка върху добавената стойност се подписа от Сорин Блежнар, президент на Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) на Румъния и изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

В документа се предвижда още да се създадат контактни звена от двете администрации в пограничните райони на съседните държави. 
Администрациите също ще могат да обменят опит за системите за данъчно облагане в България и Румъния, за методите и процедурите, използвани от приходните администрации в областта на информационните технологии, човешките ресурси, управлението на риска и други.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати