19 Март 2024 г. Вторник

Томислав Дончев: Няма да затворим държавата

2020-11-11 09:07:25

Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.

Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ще изчезне през лятото. Лятото не е проспано, готвехме се за нова вълна и времето беше използвано по най-добрия начин, увери вицепремиерът, според когото се случва да няма места в по-малките болници.

Няма да затворим държавата, успокои Дончев и допълни, че изкуството сега е да се движим по ръба на бръснача. Мерки ще бъдат прилагани такива, каквито има нужда, а не такива, за каквито някой има угодническа дейност. Важното е да се движим по ръба на бръснача да спасим българската икономика, категоричен бе Дончев.

Имаме готов списък с прогресивни стъпки какво да се случи, но не са драстични ограничителни мерки, посочи вицепремиерът и добави, че каквито и мерки да се вземат, те не могат да заменят личната отговорност на хората.

Според Дончев трябва да се направи всичко възможно да бъде разширено тестването. Трябва да бъде направено разумното, защото всеки, който има симптоми, трябва да бъде тестван. Трябва да се измисли точен критерий и държавата е в състояние да финансира такива мерки. Държавата има пари за безплатни ПСР тестове, увери Томислав Дончев.

По думите му, ако целта на един кабинет или едно правителство е да оцелява, просто няма смисъл от него. Сървайвингът не е правилният термин и играта, а правителството трябва да си свърши работата до края. Това е основната задача на правителство, а не да оцелява, уточни Дончев.

"Котката хем е жива, хем е мъртва". Така вицепремиерът в типичния си стил очерта отношенията на президента Румен Радев към управляващите.

Той недоумява какво означава разоряващ бюджет. Политическите клишета могат да бъдат атрактивни, но обяснението на бюджета не е толкова лесно, колкото са лесни политическите клишета, обясни Дончев, който даде пример все едно да се направи скулптура от тухли четворка.

Разоряващият бюджет е политическо клише, категоричен бе вицепремиерът, според когото бюджетът не е фикция и няма нищо в него, което да е отразено. Най-засегнати от кризата са всички служители от болницата и основен приоритет е те да бъдат максимално осигурени, увери той.

Дончев не знае какво емоционално се опитва да каже Румен Радев с твърденията си "Мутри, вън" вещае края на узурпаторите на прехода". Той не обръща внимание на такива твърдения, които по цял ден ги имало в публичното пространство, защото по цял ден трябвало да бъде ядосан.

Томислав Дончев препоръча на критиците малко повече да прочетат и тогава да критикуват европейския план за възстанояване и устойчивост на България. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Новини
ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможн ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати